Annemiek van Vleuten tijdens haar laatste voorbereidingen voor de WK in Qatar
NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten heeft nog steeds haar 'Rio-vorm'

Als Annemiek van Vleuten het dinsdag tijdens het WK tijdrijden even moeilijk heeft, dan denkt ze terug aan die woensdagavond in juli op Goeree-Overflakkee. Toen de 34-jarige renster daar bij het NK tijdrijden over de streep kwam en op haar kilometerteller een gemiddelde van 48,2 (!) kilometer per uur zag staan, dacht ze verbaasd: ik kan op het WK in Qatar ook iets moois laten zien.

Dat denkt ze een dag voor de individuele tijdrit nog steeds. "Of ik kan winnen? Ja. Het zou geweldig zijn, en ik geloof dat het mogelijk is."

Focus

Voor Van Vleuten stonden de afgelopen weken na haar zware crash in de olympische wegwedstrijd volledig in het teken van de wereldkampioenschappen wielrennen. Want als de Nederlands kampioene tijdrijden het afgelopen seizoen iets geleerd heeft, dan is het dat ze zich heel goed kan afsluiten voor een belangrijke wedstrijd.

"Als ik ergens heel erg op focus, zoals ik deed tijdens het NK en in Rio, dan kan ik echt iets exceptioneels. Ik leef ergens heel erg naartoe. Dat heb ik nu ook weer gedaan. Ik weet van mezelf dat ik dat niet elke wedstrijd kan, maar een paar keer per jaar kan ik het opbrengen", aldus Van Vleuten.

Van Vleuten: ik heb nog steeds mijn Rio-vorm

De voorbereiding van Van Vleuten vond voor een groot deel plaats op Sicilië, waar ze onder andere samen met Marianne Vos de Etna beklom.

Na haar val in Rio de Janeiro had Van Vleuten behoefte aan rust aan haar hoofd. Die vond ze op het Italiaanse eiland. "Thuis begonnen veel mensen over Rio, wat heel mooi is, maar die tijd stond volledig in het teken van de voorbereiding voor Qatar. Ik heb voor Sicilië gekozen omdat het daar vrij warm is. Dat was al de eerste hittevoorbereiding."

Daarna vertrok ze naar Oman, waar het met 45 graden nog warmer is dan in Qatar.

Geheim koelingsprotocol

Zondag na de ploegentijdrit regende het gemopper over die extreem warme omstandigheden in Qatar. "Het is niet het meest gezonde voor je lichaam, maar toch ga ik er volle bak voor", zegt Van Vleuten daarover, die niet echt bang is om 'out' te gaan.

"Ik denk dat ik er het minste last van ga hebben, omdat ik redelijk goed tegen de warmte kan. Verder heb ik wel een koelingsprotocol bedacht en doorgesproken. Ik weet hoe ik met een zo laag mogelijke kerntemperatuur aan de start ga staan. Hoe dat eruit ziet? Dat is het geheim van de smid. Maar reken maar dat ik er alles aan heb gedaan om hier optimaal voorbereid aan de start te staan, ook qua koeling", aldus de Nederlands kampioene.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl