NOS NieuwsAangepast

Paspoort kan binnenkort thuisbezorgd worden

Wie een nieuw paspoort of reisdocument nodig heeft kan het voortaan thuis laten bezorgen. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voert die service in omdat hij het belangrijk vindt dat zaken rondom reisdocumenten makkelijk te regelen zijn.

Burgers die hun huis niet kunnen verlaten konden al gebruikmaken van de bezorgservice, maar de afgelopen tijd is er in verschillende gemeentes ook geëxperimenteerd met de dienst voor alle paspoortaanvragen. "Hierbij is naar voren gekomen dat burgers deze dienstverlening zeer waarderen en dat veel gemeenten dit type dienstverlening graag aan hun burgers willen aanbieden", schrijft Plasterk de Tweede Kamer.

Gemeentes mogen zelf beslissen of ze deze service aan mensen aanbieden. Voor de dienst mogen gemeentes een extra vergoeding vragen. Van de minister mogen externe partijen worden ingezet voor de bezorging.

Beveiliging

Volgens het ministerie gaat de verandering niet ten koste van de beveiliging: voor het aanvragen van een reisdocument moet je nog steeds naar het loket.

Naast de bezorgservice wil Plasterk nog meer veranderen. Het is de bedoeling dat de vermissing van een paspoort binnenkort ook elektronisch kan worden aangegeven en het moet makkelijker worden om in het buitenland een paspoort aan te vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl