Didier Deschamps wint in 1996 met Juventus de Champions League ten koste van het Ajax van Danny Blind (r)
NOS VoetbalAangepast

Blind nog steeds op zoek naar revanche op Deschamps

Het treffen tussen Nederland en Frankrijk is ook een hernieuwde ontmoeting tussen Danny Blind en Didier Deschamps. De bondscoaches stonden als speler vijf keer tegenover elkaar. De belangen waren vaak groot en nooit stapte Blind als winnaar van het veld.

Halverwege de jaren 90 speelden Blind en Deschamps bij twee van de beste clubs van dat moment: Ajax en Juventus. Het is dan ook geen wonder dat de twee elkaar meer dan eens tegenkwamen in de beslissende fase van de grote toernooien.

Champions League-finale

Zo schudden Blind en Deschamps elkaar voorafgaand aan de Champions League-finale van 1996 de hand. 120 minuten later was er nog geen winnaar in Stadio Olimpico in Rome (1-1), waarna Juventus tijdens de penaltyserie toesloeg. De felbegeerde beker was voor de Fransman en Blind bleef met lege handen achter.

Ajax voor de Champions League-finale van 1996 tegen Juventus. Staand; Edwin van der Sar, Winston Bogarde, Finidi George, Danny Blind, Edgar Davids en Nwankwo Kanu. Hurkend; Jari Litmanen, Sonny Silooy, Ronald de Boer, Frank de Boer, en Kiki Musampa.

Een kans op revanche kreeg de Zeeuw al snel, maar ook een maand later namen de ploeggenoten van Deschamps de strafschoppen beter dan die van Blind, die als Oranje-aanvoerder zelf wel een penalty benutte. Frankrijk schakelde daarmee (na de 0-0) het Nederlands elftal uit in de kwartfinales van het EK in Engeland.

Ook in 1997 was Dechamps Blind twee keer de baas. Juventus won in de halve finales van de Champions League zowel in Amsterdam (2-1) als in Turijn (4-1). Tijdens die wedstrijden stonden er overigens meer latere toptrainers op het veld: Frank de Boer (Inter), Zinedine Zidane (Real Madrid) en Antonio Conte (Chelsea).

Oranje uitgeschakeld na strafschoppen in 1996

De enige keer dat er geen grote belangen op het spel stonden bij de confrontaties tussen de twee huidige bondscoaches als speler, was tijdens een oefeninterland in 1992. In de aanloop naar het EK hielden Nederland en Frankrijk elkaar in Lens op 1-1.

Ook dit jaar oefenden de twee landen tegen elkaar. In Amsterdam won Frankrijk met 3-2 van Nederland. En Deschamps dus opnieuw van Blind. Dat brengt de stand op 5-0 in het voordeel van de Fransman. Vanavond krijgt Blind een nieuwe kans om revanche te nemen.

Ook Fransen azen op eerherstel

Maar Blind is niet de enige die al lange tijd uit is op eerherstel, dat zijn de Fransen ook. Na 1996 wonnen 'Les Bleus' immers nooit meer van Oranje tijdens een interland waarin wat op het spel stond. Op de EK's van 2000 (3-2) en 2008 (4-1) was Nederland te sterk.

Vooral die laatste nederlaag kwam hard aan bij Frankrijk, dat als WK-finalist met hoge verwachtingen naar Zwitserland was gekomen, maar in Bern op een voetballes werd getrakteerd door een wervelend Nederlands elftal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl