Zwembad Reeshof na het dodelijk ongeluk
NOS NieuwsAangepast

Nog altijd gevaarlijke bouten in zwembaden

Veel zwembaden zijn nog niet klaar met het vervangen van gevaarlijke bouten van roestvrij staal (rvs). Een dodelijk ongeluk als in Tilburg kan opnieuw gebeuren, waarschuwen deskundigen in KRO-NCRV Reporter Radio.

Vijf jaar geleden vielen in zwembad Reeshof in Tilburg twee luidsprekerboxen van het plafond. Een baby kwam om het leven, de moeder raakte gewond. De luidsprekers waren aan het plafond bevestigd met bouten van roestvrij staal (rvs). Het metaal was aangetast door chloordampen. De rechter vond dat Tilburg beter had moeten controleren en veroordeelde de gemeente voor dood door schuld.

Toezicht versnipperd

Naar aanleiding van het ongeluk kwam minister Blok (Wonen en Rijksdienst) met een nieuwe richtlijn. Voor 1 januari 2017 moet rvs worden vervangen door verzinkt staal of geanodiseerd aluminium. Veel zwembaden zijn nog niet zo ver.

In Reporter Radio zeggen twee zwembadinspecteurs en een deskundige van de TU Delft dat dat komt door onduidelijkheid over de richtlijn. Ook is het toezicht op de zwembaden versnipperd. Verder vinden zwembaden het te kostbaar om het bad voor een keuring te sluiten. De deskundigen noemen de situatie "schokkend".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl