Hans van Breukelen, de technische man van de KNVB
NOS VoetbalAangepast

Van Breukelen over prestatiemanager: juist naar andere sporten kijken

Hans van Breukelen is deze week 60 jaar geworden. Maar wie hem hoort praten tegenover NOS-verslaggever Joep Schreuder, herkent het enthousiasme en de gedrevenheid die hem als doelman van het Nederlands elftal al kenmerkten. Zelfs nu hij in zijn eerste maanden als technisch directeur van de KNVB een stortvloed aan kritiek over zich heen kreeg.

Van Breukelen trad aan op een dieptepunt van het Nederlandse voetbal met het missen van het EK en moest vervolgens toezien hoe assistenten Dick Advocaat en Marco van Basten onverwacht opstapten. Hij ging de mist in tijdens de onderhandelingen met Ruud Gullit en communiceerde niet handig over het aanblijven van teammanager Hans Jorritsma.

Voetbal is conservatief

Bovendien werd hij mikpunt van spot toen hij oud-waterpolocoach Robin van Galen en oud-schaatstrainer Gerard Kemkers benaderde voor de rol van prestatiemanager. "Dat is typisch de voetballerij", verzucht Van Breukelen.

"Iedere verandering is raar. Ik geloof dat we juist naar andere sporten moeten kijken. We kunnen veel van hockey leren. Waarom moeten we wachten met een ingooi? Met een vrije bal? Die goal die valt tegen Wit-Rusland, van Virgil van Dijk, is een zuivere goal. Waarom kijken we niet even op de video of het een goal is? En dan gaan we toch gewoon verder. Waarom zijn we nog niet zover?"

Van Breukelen: waarom leren wij niet van andere sporten?

Patatgeneratie

Van Breukelen raakt niet van de wijs door kritiek. Het maakt hem strijdbaar. "Tussen 1980 en 1988 was ik onderdeel van een patatgeneratie. We plaatsten ons niet voor toernooien in '82, '84 en '86. We kregen al die shit over ons heen van die gouden generatie van Cruijff, Van Hanegem en de zijnen. Er kwam een absolute wil om te winnen. En toen we wat ouder werden, zag je dat het resulteerde in het winnen van het EK."

Van Breukelen: ik werd winnaar door kritiek van Cruijff en Van Hanegem

DNA eigen voetbal

Van Breukelen: "Je moet nooit het DNA van je eigen voetbal weggooien, dat doen we ook niet. Want als je goed leest in het plan Winnaars van morgen dan begint het met techniek, spelinzicht en communicatie. Als we juist nu aanvallender willen voetballen, dan moeten we fysiek sterker worden, slimmer worden met verdedigen en dan zullen we uiteindelijk toch dat gevoel moeten hebben dat we ten koste van alles willen winnen."

Wat er over een jaar bereikt is? "We willen met Oranje naar het WK, maar dat is korte termijn. Op lange termijn moet het voetbal veranderen en moeten we richting de top. Toen de Duitsers in 2000 werden uitgeschakeld tijdens het EK hebben ze alles omgegooid. Zij hadden de goede mentaliteit, maar misten het technische spel. Dat hebben ze samengevoegd en ze zijn weer wereldtop geworden."

Van Breukelen: er moet een mentaliteitsverandering komen

Van Breukelen: "Bij Nederland is het andersom. Wij hebben juist de technische kwaliteiten, maar missen die mentaliteit. En dat is misschien nog wel moeilijker. Mentaliteitsverandering? Nee. Het is simpel. We moeten anders denken..."

Keeper Hans van Breukelen, Europees kampioen in 1988

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl