NOS NieuwsAangepast

'Klas met 32 leerlingen is ook voor een topleraar een uitdaging'

Joke de Jong van Het Schoter in Haarlem is gekozen tot Leraar van het Jaar van het voortgezet onderwijs. Ze is uit 800 docenten gekozen. Niet omdat ze de beste leraar is, maar omdat ze de beste ambassadeur kan zijn voor het vak van leraar.

Ze zal als docent het komende jaar aanschuiven in gesprekken met de regering, vakbonden en beroepsorganisaties. Zodat daar niet alleen over, maar ook met de leraren wordt gesproken. Haar boodschap? "Luister goed naar wat er uit het veld komt. Daar zitten mensen die elke dag met leerlingen in aanraking komen."

Minister Bussemaker van Onderwijs met de vier winnaars (vlnr.) Joke de Jong, Daisy Mertens, Merel Brugman en Anna Hinkema

Joke geeft sinds 1998 het vak drama. Toch voelt ze zich nog altijd nauw verbonden met beginnende leraren. Ze geeft zelfs les op de lerarenopleiding. "Het is belangrijk dat jonge leraren goed voorbereid voor de klas komen. Daarvoor is het nodig dat ze ervaringen uit de praktijk horen. Daarom doe ik dat graag."

Zelf gelooft ze erg in lessen die voor elk kind op maat zijn. "Probeer als leraar niet de klas te zien, maar ook de individuele leerling. Dat is heel moeilijk, maar als je goed kijkt en luistert, dan is er meer uit te halen dan nu gebeurt.”

Grote klassen helpen dan niet. "Een havoklas met 32 kinderen, dat is heel moeilijk." Toch blijft ze ook dan proberen de leerlingen zoveel mogelijk op hun individuele niveau aan te spreken. "Wie sneller kan en het niet nodig heeft om naar mijn instructie te luisteren, die gaat vast aan de gang. Een andere groep luistert eerst en een derde groep krijgt nog meer uitleg."

Wat voor boodschap heeft ze voor jonge leraren? "Blijf dicht bij jezelf. Wees authentiek, zodat leerlingen zien dat je het meent. Dat je oprecht nieuwsgierig naar ze bent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl