De Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane
NOS NieuwsAangepast

Regeringspartij wint verkiezingen Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

  • Sjoukje Rietbroek

    Correspondent Marokko

In Marokko heeft de gematigde islamistische regeringspartij PJD (Partij voor Gerechtigheid en Vooruitgang) de verkiezingen van gisteren gewonnen. De definitieve uitslag laat zien dat de PJD 125 zetels krijgt in het 395 zetels tellende parlement, gevolgd door de meer progressieve Partij van de Authenticiteit en de Moderniteit (PAM) met 102 zetels.

De verwachte nek-aan-nekrace tussen de PJD en de PAM bleef uit. De conservatieve Istiqlal-partij eindigde na de grote twee, met 46 parlementszetels. De grote afwezigen bij deze stembusgang waren de jongere kiezers. Onder deze groep is de werkloosheid hoog en het vertrouwen in de politiek laag.

Lage opkomst

Bijna zestien miljoen Marokkanen, twee derde van het totaal aantal stemgerechtigden, hadden zich vooraf geregistreerd om te gaan stemmen. De uiteindelijke opkomst was slechts 43 procent.

De PJD voerde campagne met de belofte de sociaal-economische hervormingen voort te zetten, terwijl de progressieven de nadruk legden op vrijheid en vrouwenrechten. Premier Benkirane, leider van de PJD, zei in zijn overwinningstoespraak dat zijn partij de kiezers aan zich heeft gebonden met serieus en betrouwbaar beleid en trouw aan de monarchie.

Salafisten

Een opvallend detail dit jaar was de aanwezigheid van salafisten op de kieslijsten van de grootste partijen. Zoals Mohamed Rafiki, die in Fes de partij Istiqlal vertegenwoordigt. Na de aanslagen in Casablanca, in 2003, werd hij veroordeeld tot dertig jaar cel. Rafiki, toen nog bekend als Abou Hafs, zou een van de predikers geweest zijn die met zijn radicale ideeën de terroristen zouden hebben aangezet tot hun daad.

Uiteindelijk zat hij negen jaar in de gevangenis, waarvan zeven in een isoleercel. In zijn cel las hij veel over de islam en hij kwam tot de conclusie dat hij was opgegroeid met de verkeerde ideeën.

Hij deradicaliseerde en begon zich te verdiepen in de politiek. Eenmaal uit de gevangenis werd hij politiek actief en gisteren konden Marokkanen die voor Istiqlal stemmen hun stem op hem uitbrengen.

Strijd tegen radicalisering

De politiek in Marokko is een constante zoektocht naar balans en dat is vooral te zien aan de positie van de salafisten. Na de aanslagen in Casablanca, gepleegd door geradicaliseerde jongeren uit kansarme wijken, ontstond een heksenjacht op predikers van de radicale islam en hun volgers. Velen verdwenen achter de tralies; dit alles om te voorkomen dat zij met hun ideeën een gevaar konden vormen voor de samenleving.

Maar de tijden zijn nu anders. Net als sommige Europese jongeren laten jonge Marokkanen ook hun land achter om zich aan te sluiten bij groeperingen als IS. En Marokko zelf is ook doelwit van de terreurorganisatie.

Dat vraagt om een nieuwe aanpak waarbij de salafisten nodig zijn. Met hun positie in de samenleving, vaak in de volkswijken waar radicalisering het meest de kop opsteekt, kunnen zij een grote rol spelen in de strijd tegen radicalisering. Enerzijds door gebruik te maken van hun kennis van en invloed op jongeren die op het punt staan te radicaliseren. Door salafisten toe te laten op de kieslijsten wordt ook het gevoel van uitsluiting aangepast; ze hebben weer een stem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl