Rutte op 13 april tijdens het debat na de uitslag van het referendum
NOS Nieuws

Rutte: op EU-top geen oplossing Oekraïneverdrag

Premier Rutte denkt niet dat er op de EU-top van 20 oktober een oplossing wordt gevonden voor de Nederlandse nee-stem in het Oekraïne-referendum. In het wekelijkse radiogesprek met de minister-president zegt hij dat de camera's op die dag niet massaal naar Brussel hoeven te worden gereden.

Tot nu toe werd er steeds van uitgegaan dat Rutte op die top zou proberen om tot een oplossing te komen, die recht moet doen aan de uitslag van het referendum van 6 april van dit jaar. Maar de premier haalt de druk nu van die datum af.

Wanneer de oplossing wel wordt gevonden, kan hij niet zeggen. Maar hij benadrukt dat hij nog een oplossing in de achterzak heeft. Volgens hem houdt die meer in dan een velletje papier dat aan het Europese Associatieverdrag met Oekraïne wordt geniet, en waar dan opstaat dat Nederland het er niet mee eens is.

Overigens zegt hij dat hij binnen de EU voldoende medewerking krijgt. Dat is volgens hem ook logisch, want als een bevolking 'nee' zegt tegen een Europees besluit en daar vervolgens niks mee wordt gedaan, dan is dat "een collectief probleem". "Als een roeiboot aan één kant lek is en je zit aan de andere kant, kun je ook niet zeggen: 'dat is alleen jouw probleem'."

De minister-president zei vanmiddag al dat hij zoekt naar een smal en onzeker geitenpad richting de oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl