NOS NieuwsAangepast

Dodental na orkaan in Haïti gestegen tot bijna 900

Hulpverleners Haiti: 'Complete verwoesting langs de kust'

De autoriteiten in Haïti hebben hun schatting van het aantal doden na de verwoestende orkaan Matthew vanochtend bijgesteld naar 877. Op vrijdag was nog sprake van zo'n drie- tot vierhonderd doden.

Op sommige plaatsen is cholera uitgebroken. Volgens de autoriteiten zitten nog ruim 61.000 mensen in opvangcentra.

Het zoeken naar slachtoffers is door de hoge waterstand moeilijk. Nu het waterpeil langzaam zakt, wordt de omvang van de ramp duidelijk. Afgelegen gebieden kunnen nu pas worden bereikt.

De hulpverlening in Haïti komt langzaam een beetje op gang, maar verloopt moeizaam. Een deel van het land is onbegaanbaar. Hele gebieden zijn afgesloten van de buitenwereld.

Vanuit verschillende kanten wordt inmiddels hulp aangeboden, zoals door de Amerikaanse marine. Het Rode Kruis denkt dat honderdduizenden mensen hulp nodig hebben en heeft giro 5125 geopend.

Steden verwoest

Tienduizenden mensen zijn hun huis kwijt door de harde wind en overstromingen. Tijdens de orkaan, de zwaarste in een decennium, werden windsnelheden gemeten van zeker 230 kilometer per uur. Sommige steden zijn bijna helemaal verwoest.

Ook wordt gevreesd voor een grootschalige uitbraak van cholera, een besmettelijke ziekte die na de aardbeving ook al uitbrak. Zeker zeven Haïtianen zijn al overleden door de ziekte, die zich kan verspreiden doordat veel rioleringen kapot zijn gegaan.

Het is de tweede keer in een paar jaar tijd dat Haïti wordt getroffen door een natuurramp. In 2010 veroorzaakte een aardbeving voor enorme schade en had tienduizenden slachtoffers tot gevolg. Veel mensen wonen door die aardbeving nog in tenten of hutten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl