Importheffingen op Chinees staal moeten ook Tata Steel in IJmuiden wat lucht verschaffen
NOS NieuwsAangepast

Europese importheffing op Chinees staal

Om de Europese staalsector te beschermen tegen Chinese dumpprijzen, heeft de Europese Commissie besloten tot nieuwe importheffingen op Chinees staal. Volgens de commissie is er sprake van oneerlijke concurrentie en zijn de heffingen dan ook gerechtvaardigd.

De Europese Commissie wil de Europese staalbedrijven met de importheffingen "wat lucht verschaffen". De heffingen gelden voor twee soorten staal en variëren van ruim 22 tot 73 procent.

Over een half jaar wordt bekeken of de heffingen worden verlengd en of ze moeten gelden voor meer soorten staal. Eerder werd al besloten tot heffingen op andere staalproducten.

IJmuiden

Brussel wil ook druk blijven uitoefenen op China om iets aan de prijsvorming te doen. Daarvoor zou Peking de overcapaciteit moeten aanpakken. Eerder dit jaar gingen duizenden Europese staalarbeiders de straat op in Brussel tegen de Chinese staaldump.

Onder meer Tata Steel in IJmuiden heeft flink last van de Chinese prijzenslag. Het bedrijf staat mogelijk voor een fusie met het Duitse Thyssen Krupp om samen een vuist te maken tegenover de Aziatische concurrentie.

Zo'n fusie zal mogelijk wel banen kosten in IJmuiden. Vakbond FNV maakte daar begin deze week afspraken over met Tata Steel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl