100-plussers op de foto in Almere
NOS NieuwsAangepast

Optimistische 100-plussers vestigen nieuw wereldrecord

Er is een nieuw wereldrecord gevestigd in Almere: vijftig 100-plussers zijn daar met elkaar op de foto gegaan. Ze hebben niet alleen met elkaar gemeen dat ze de 100 zijn gepasseerd, maar ook dat ze nog altijd helder van geest zijn.

De prestatie is goed voor een Guinness World Record. Om het record te halen, moesten er meer dan 31 mensen van boven de 100 zijn, het oude record. Dat werd drie jaar geleden in de Verenigde Staten gevestigd.

De 100-plussers doen mee aan een onderzoek van het VUmc Alzheimercentrum, onder leiding van dokter Henne Holstege. Holstege wil weten hoe het komt dat er mensen zijn die de 100 passeren, zonder last te hebben van geheugenverlies en dementie. Een op de drie mensen van boven de 80 jaar krijgt daar namelijk mee te maken.

100-plusonderzoek

Het onderzoek loopt al drie jaar en tot nu toe hebben 250 100-plussers meegedaan. Er is onder meer genetisch onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat mensen die familieleden hebben die oud worden, daar zelf ook meer kans op hebben, stelt Holstege.

Volgens het CBS waren er begin dit jaar 2101 mensen van 100 jaar of ouder, 274 mannen en 1827 vrouwen. Holstege heeft wel een verklaring voor dat grote verschil. "Vroeger, toen de 100-jarigen jong waren, rookte 90 procent van de mannen bijvoorbeeld. Vrouwen rookten in die tijd veel minder", zegt zij.

Extreem optimistisch

Holstege doet ook onderzoek naar een eiwit dat dementie veroorzaakt. Ze heeft ontdekt dat de 100-plussers die zij onderzoekt dat eiwit ook hebben, maar dat het bij hen niet tot dementie heeft geleid.

Wat Holstege ook is opgevallen, is dat veel van de mensen die aan haar onderzoek meedoen extreem optimistisch zijn.

Niemand in mijn familie, noch van vaders en noch van moeders kant, heeft de 100 gehaald.

Meneer van Hulst

Meneer Van Hulst, die bijna 106 is, staat ook op die manier in het leven. "Kijk, het is natuurlijk zo dat elk leven zijn tegenslagen en teleurstellingen kent. Je moet beginnen dat gewoon te accepteren. Het hoort nu eenmaal bij het leven dat het niet altijd op rolletjes gaat. Als je dat niet accepteert, dan 'versjacherijn' je."

En bij een positieve levensinstelling, hoort natuurlijk een mooi verhaal: "Mijn oudste dochter is 80. Komt ze bij de dokter, dan vraagt de dokter: 'Waaraan zijn uw ouders overleden?' Dan zegt ze: 'Ik zal mijn vader even opbellen en vragen hoe het met hem is'. Ja, kostelijk."

Dat het onderzoek boeiende uitkomsten zal opleveren, gelooft meneer Van Hulst niet. "Het is goed dat ze dit onderzoek doen, maar denk niet dat er concrete resultaten uitkomen. Dat lijkt me op grond van mijn beperkte ervaring uitgesloten. Niemand in mijn familie, noch van vaders en noch van moeders kant, heeft de 100 gehaald. En ik zit hier nu met mijn bijna 106."

Onderzoeker Holstege gaat door tot ze 500 100-plussers heeft onderzocht en dus is ze nog altijd op zoek naar vrijwilligers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl