Cocktails
NOS NieuwsAangepast

De beste bar ter wereld staat in New York

In The Dead Rabbit Grocery & Grog in New York drink je het best. Dat bleek gisteravond bij de uitreiking van The Worlds 50 Best Bars 2016. In Londen, de cocktailhoofdstad van de wereld, kwam de internationale bar-industrie bij elkaar. Om de winnaars te huldigen, te netwerken en vooral: te drinken.

En daar was ook een blije Nederlandse vertegenwoordiging. Tales & Spirits, een cocktailbar in Amsterdam, mag zich nu de 18e bar van de wereld noemen. Onder andere de buitengewone gastvrijheid werd geroemd in het juryrapport.

“Ik ben nog steeds perplex”, zegt eigenaar Lydia Soedadi. “Heel veel mensen zien alleen de leuke kant van wat wij doen, maar niet hoe hard en zwaar en stressvol het is. Het is echt erkenning."

Tales & Spirit-eigenaars Boudewijn Mesritz en Lydia Soedadi

Oscars van de drankwereld

The Worlds 50 Best Bars-evenement wordt ook wel 'de Oscars van de drankindustrie' genoemd. Niet voor niks: ook hier kiezen de mensen uit het vak de winnaars. Het tijdschrift Drink International Magazine wijst experts uit het wereldje aan, die hun vijf favoriete bars moeten opgeven.

Dit jaar zaten er 476 mensen in de jury: een mix van bareigenaars, journalisten, de beste barmannen ter wereld en ambassadeurs van drankmerken.

Tales & Spirits stond vorig jaar ook al in de top 50, toen nog de 30e plek. Mede-eigenaar Boudewijn Mesritz kan het bijna niet geloven. “Ik ben stomverbaasd, echt verbijsterd, dat we zo veel punten omhoog zijn gegaan.”

Het is de enige Nederlandse bar op de lijst. Vorig jaar stond Door 74, ook uit Amsterdam, op nummer 33, maar deze keer haalde die het niet.

Drankjes goed vertegenwoordigd

Ook drankmerken zijn goed vertegenwoordigd bij de uitreiking. Iedereen wil dat zijn product in die succesvolle bars geschonken wordt: goed voor de geloofwaardigheid, goed voor het imago, en natuurlijk heel goed voor de verkoop.

Vanuit Nederland lopen de merken Ketel One en Bols er rond. Het feit dat ons land dit jaar maar één vermelding op de lijst heeft, betekent absoluut niet dat het minder gaat, zeggen zij. “Er komen steeds meer bars in Nederland die betere drankjes serveren”, vindt Dennis Tamse, van wodkamerk Ketel One.

De uitreiking

De concurrentie wereldwijd is alleen verschrikkelijk groot, legt hij uit. “De barwereld, bartending, explodeert. Meer en meer steden in de wereld hebben goede bars. Voor Nederland is het ongelofelijk dat we in de top 50 staan. “

Meer dan alleen bier en wijn

Sandie van Doorne van jenevermerk Bols vindt dat er een grote ontwikkeling is geweest. “We hadden een bar-industrie van bier en wijn. Nu zie je steeds meer de ontwikkeling naar mixen en ook cocktails. Mensen willen complexere smaken, uitdagende drankjes.”

Mensen die smalend doen over de prijs voor drankjes zijn hier uiteraard niet aan het goede adres. Hamish Smith, die voor Drink International Magazine de top 50 samenstelde: “Je moet het vergelijken met een uitstekend diner. Een mooi opgemaakt bord, met voedsel dat goed smaakt, dat is vakwerk. Dat is bij drankjes net zo."

Ook Ketel One-ambassadeur Tamse grijpt naar de eet-vergelijking. "Mensen weten niet hoe moeilijk het is om heel erg goed te worden, zoals Tales & Spirits en Door 74. Bij restaurants en hun chefs, is dat tegenwoordig heel duidelijk, weet het publiek dat. Voor bars en barmannen geldt dat nog niet helemaal. Maar dat besef groeit wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl