Een bus Zyklon B in het concentratiekamp Sachsenhausen
NOS Nieuws

Tsjechisch volleybalteam vernoemd naar nazi-gas

"Hup Zyklon B!" Voor Joodse bezoekers van een jeugdvolleybaltoernooi in Praag was het even schrikken toen mensen in het publiek dat begonnen te roepen.

Volgens Tsjechische media moedigden zij een van de deelnemende teams aan, dat vernoemd is naar Zyklon B - het gas dat door de nazi's werd gebruikt in gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Joodse organisaties hebben met afschuw gereageerd op het voorval. "Ik ben verbaasd dat de organisatie dit niet heeft tegengehouden", zegt oud-voorzitter Tomas Jelinek van de Joodse gemeenschap in Praag tegen het tijdschrift Prado. Zijn dochter zat in een ander team dat aan het benefiettoernooi meedeed. Volgens Jelinek heeft Zyklon B ook tegen een Roma-team gespeeld.

Excuses

Een minderjarig teamlid had de naam van de aanstootgevende ploeg bedacht. De begeleiders en de organisatie van het toernooi hadden niet op tijd door waar Zyklon B voor staat. Het hoofd van het weeshuis, dat het Zyklon B-team had afgevaardigd, en de organisatie van het toernooi hebben hun excuses aangeboden, omdat ze niet eerder hebben ingegrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl