In South Carolina nemen bewoners van Charleston voorzorgsmaatregelen.
NOS NieuwsAangepast

Matthew nadert snel: noodtoestand in Florida en South Carolina

Florida maakt zich op voor wat mogelijk de zwaarste storm in meer dan tien jaar tijd wordt. Uren voordat orkaan Matthew de kust van Florida bereikt, heeft president Obama de noodtoestand afgekondigd voor delen van de staat en voor South Carolina. Dat betekent dat er federale hulp wordt vrijgemaakt, financieel en materieel.

Matthew heeft in het Caribisch gebied al meer dan honderd levens geëist, de meeste in Haïti, en ook de Verenigde Staten vrezen voor slachtoffers. "We moeten hier met hetzelfde rekening houden", waarschuwde gouverneur Rick Scott van Florida.

Vierde categorie

Uit de kust heeft Matthew aan kracht gewonnen en het is nu een orkaan uit de vierde categorie - op een na hoogste. Rond 13.00 uur lokale tijd (19.00 uur in Nederland) bevond Matthew zich op 240 kilometer ten zuidoosten van West Palm Beach. Het hart van de orkaan bereikt vermoedelijk morgenochtend lokale tijd Cape Canaveral.

Zo'n anderhalf miljoen inwoners van Florida zijn geadviseerd te vertrekken. Patiënten in twee ziekenhuizen vlak aan de kust zijn al geëvacueerd. In Orlando sluiten Disney World, SeaWorld en de Universal Studios de deuren.

De luchthavens van Fort Lauderdale en Orlando zijn ook van plan dicht te gaan. Donderdag en vrijdag zijn 2800 vluchten geschrapt.

De miljoenenstad Miami krijgt vermoedelijk te maken met de uitlopers van orkaan Matthew

Volgens meteorologen lijkt het ergste van Matthew voorbij te gaan aan het dichtbevolkte Miami en Fort Lauderdale. Wel krijgen die steden, waar bij elkaar zo'n 4,4 miljoen mensen wonen, te maken met een tropische storm, met harde wind en veel regen. West Palm Beach (1,3 miljoen mensen) en het gebied rond Cape Canaveral (570.000 mensen) zouden wel eens hard geraakt kunnen worden, is de verwachting.

Verder naar het noorden, in de staten Georgia en South Carolina en North Carolina, zijn eveneens grootschalige evacuaties in gang gezet. Gouverneur Nathan Deal van Georgia heeft een half miljoen inwoners verplicht om naar het binnenland te trekken. Veel snelwegen zijn veranderd in eenrichtingswegen richting het westen, om een snelle uittocht mogelijk te maken.

Campagnes

De orkaan raakt ook de campagnes van Hillary Clinton en Donald Trump. Clinton heeft alle campagnemedewerkers langs de kust in Florida geëvacueerd en tv-spotjes teruggetrokken. Trump heeft een campagnebijeenkomst in North Carolina en een bijeenkomst in Florida waar zijn dochter Ivanka bij zou zijn, geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl