'Die gekke westerlingen' hebben een reputatie in Azië
Westerse toeristen in Zuidoost-Azië vergeten nogal eens dat ze te gast zijn in een andere cultuur. "Meestal denkt de lokale bevolking: och daar heb je die rare buitenlanders weer, maar met religie, vaderlandsliefde of het koningshuis valt hier niet te spotten", zegt correspondent Michel Maas.
Vandaag kreeg een Nederlander in Myanmar drie maanden cel voor het verstoren van een boeddhistisch ritueel. Er zijn talloze voorbeelden van reizigers die in Zuidoost-Azië op vergelijkbare wijze in de problemen komen.
Zo werden afgelopen weekend negen Australiërs in Maleisië opgepakt. Ze trokken bij de Formule 1 Grand Prix in de hoofdstad Kuala Lumpur al hun kleren uit, behalve een zwembroek met daarop de Maleisische vlag. En dat is een nationale belediging.
Naakt op een heilige berg
In datzelfde land moest in 2015 een Nederlandse backpacker drie dagen de cel in voor het maken van naaktfoto's op een heilige berg. "Het leek ons wel grappig", verklaarde de jonge reiziger. "We hadden deze reactie niet verwacht."
Ook de tempels van Angkor Wat in Cambodja zijn een populaire plek voor backpackers om naakt op de foto te gaan. Tot woede van de overheid. In 2015 werd daarvoor ten minste drie keer een groep toeristen opgepakt en het land uitgezet. Onder meer een vrouw uit Nederland ging toen naakt op de foto bij de religieuze trekpleister.
Het gebeurt elk jaar wel een paar keer dat westerlingen in de cel belanden vanwege dit soort acties. "Vergelijk de mentaliteit in de regio met die van Nederland in de jaren vijftig: traditioneel, gelovig en zeer beleefd", zegt correspondent Michel Maas. Dat botst enorm met de huidige normen in het Westen.
Volkslied in de bioscoop
De heilige huisjes zijn per Aziatisch land verschillend. In Thailand is dat het koningshuis. "In Nederland lachen we onze koning uit en geven hem bijnamen. Je mag vinden van het koningshuis wat je wilt, maar in Thailand absoluut niet!" Op elke vorm van belediging van de koning staan zware celstraffen.
Majesteitsschennis kan in Thailand al gebeuren tijdens een bezoek aan de bioscoop. Voordat een film begint klinkt het volkslied en zijn er foto's van de koning te zien op het scherm. "Je moet dan opstaan uit respect, zelfs al vind je het belachelijk."
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld met de grootste dichtheid van moskeeën. De gebedsoproepen zijn voor sommige toeristen problematisch. Uren voor zonsopkomst schalt een gebed door grote luidsprekers op de minaretten.
"Je ontsnapt niet aan de herrie", weet Maas. "Het enige wat je kan doen is je oren dichtstoppen of een fles whiskey opentrekken. Niets van zeggen en vooral niets tegen doen."
Huis in brand
In het verleden was er een Duitser die, net als de Nederlander in Myanmar, de stekker uit de versterkers trok: hij kon het geluid niet meer aan. "Zijn huis werd bekogeld met stenen en in brand gestoken", vertelt Maas.
De Duitser overleefde het, maar in sommige gevallen kan bemoeienis met lokale zaken fataal aflopen. "Tien jaar geleden ging iemand op Noord-Borneo in discussie met een local tijdens een ruzie en werd doodgestoken, zegt Maas.
"Dat was gewoon dom. Sommige Nederlanders gedragen zich nog altijd als zendelingen die de wijsheid in de pacht hebben." Zo staan Nederlanders dan ook bekend in Indonesië volgens Maas: recht voor zijn raap met een grote mond.
Het verbaast me dat ze niet zien dat niemand van de lokale bevolking er zo bijloopt.
Die, in hun ogen, botte instelling wordt in veel Aziatische culturen niet gewaardeerd. Ook qua kledingstijl kijken de Aziaten vol verbazing naar toeristen, merkt de correspondent.
"Ik zie het hier zo vaak", zucht Maas. "Toeristen in een veel te kort hemdje en korte broek. Het verbaast me dat ze niet zien dat niemand van de lokale bevolking er zo bijloopt. Of het interesseert ze gewoon niet."
Op tv wordt dan ook regelmatig de draak gestoken met die rare westerlingen. Ze lachen erom. "Totdat het gaat om religie, want dan is het gelijk klaar", zegt Maas.