De beveiliging op de Amsterdamse luchthaven Schiphol is de afgelopen maanden aangescherpt vanwege mogelijke terreurdreigingen.
NOS Nieuws

Kamer wil snel uitleg over terreurverdachten op weg naar Amsterdam

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil snel duidelijkheid over twee betrokkenen die op de dag van de terreuraanslagen in Parijs op de bus naar Amsterdam zijn gestapt. Minister Van der Steur moet uitleg geven hoe het mogelijk is dat op 13 november vorig jaar deze twee terreurverdachten Nederland binnen konden komen.

"Hoe is het mogelijk dat zij ons land weer kunnen verlaten zonder gearresteerd te zijn?", vraagt PVV-leider Wilders zich af. "Zijn er nog andere onbekende cellen in Nederland?" Hij wil op korte termijn een debat met de minister van Veiligheid en Justitie, en dat verzoek wordt ook gesteund door VVD, PvdA, CDA, SP, D66, SGP, 50Plus en de Kamerleden Kuzu en Van Vliet.

Kaartje enkele reis

De Franse krant Le Monde onthulde gisteren dat de terreurverdachten Sofiane Ayari en Osama Krayem op 13 november 2015 in Brussel met valse papieren en een kaartje enkele reis op een Eurolines-bus stapten. Ze hadden ook een Amsterdamse hotelkamer geboekt. Uiteindelijk zijn ze onverrichter zake teruggekeerd; de reden is onbekend.

Volgens Le Monde vond de Franse justitie de informatie op een laptop in een vuilcontainer in de Brusselse wijk Schaarbeek. Op de computer stond ook een mapje "Groep Schiphol". De twee verdachten Ayari en Krayem zijn inmiddels opgepakt.

Bekend verhaal

Het Openbaar Ministerie noemt de busreis van de twee terreurverdachten een bekend verhaal en zegt dat het tot nu toe niet tot onderzoek in Nederland heeft geleid. Van der Steur moet van de Tweede Kamer eerst in een brief uitleggen of de Nederlandse regering en de AIVD wist van de komst van Ayari en Krayem. Daarna volgt het debat, waarvan de datum nog onbekend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl