Handtas van wit leer met gouden sluiting en tas van zwart leer, koningin Elizabeth
NOS NieuwsAangepast

Tassenexpo: als koningin Elizabeth 'm links draagt is ze tevreden

Koningin Elizabeth draagt haar tas om met haar hofdames te communiceren. Grace Kelly heeft een tas naar zich vernoemd gekregen. En Máxima draagt tassen die van koningin Juliana zijn geweest. Tassenmuseum Hendrikje bestaat twintig jaar en exposeert daarom de meest spraakmakende tassen van Europese vorsten en vorstinnen.

"Voor de kleding van vorsten en vorstinnen is altijd al belangstelling geweest", zegt artistiek directeur Sigrid Ivo van het museum aan de Amsterdamse Herengracht. "Maar er was nooit een speciale tentoonstelling over hun tassen. Onze expositie gaat over de mode, hoe ze reizen en over de etiquette."

Regels

"De tassen van koningin Máxima op de tentoonstelling heeft ze zelf uitgezocht", vertelt Ivo trots. "Koningin Juliana heeft ze ook nog gedragen. Het is natuurlijk een beetje hip om een vintage stuk te dragen."

Het was voor het museum nog een uitdaging om de tassen in bruikleen te krijgen. Maar toen de exemplaren van Máxima binnen waren, begon het balletje te rollen. Ivo: "Toen het Nederlandse koningshuis eenmaal meedeed, kwamen we bijvoorbeeld ook in contact met het koningshuis van Monaco."

Kelly-tas

De belangrijkste tas uit Monaco komt volgende week. Het is er een die Grace Kelly in de jaren 50 zelf heeft gedragen. Ivo: "Zij was natuurlijk echt een stijlicoon: een filmster die met een prins trouwde."

Het exemplaar werd pas echt beroemd toen Kelly, ofwel prinses Gracia, zwanger was en de tas op foto's gebruikte om haar buik te beschermen. Ivo: "De tas werd toen zo populair dat Hermès de tas in de jaren 70 de Kelly-tas noemde."

  • NOS / Ardy Stermding
    44 diamanten en een gouden ketting, gedragen door Grace Kelly, Frankrijk
  • NOS / Ardy Stemerding
    Katoenen reistas geborduurd door Koningin Wilhelmina zelf, ca. 1900 - 1925,
  • NOS / Ardy Stemerding
    Krokodillen leer (links) en leren schooltas, koningin Wilhelmina
  • NOS / Ardy Stemerding
    Rode clutch, koningin Letizia, Spanje 2016
  • NOS / Ardy Stemerding
    Reiskoffer, gebruikt door Wilhelmina 1880 - 1962
  • NOS / Ardy Stemerding
    Handtas met lampje en foto van Prins Bernhard, Juliana 1953
  • NOS / Ardy Stemerding
    Handtas van wit leer met gouden sluiting en tas van zwart leer, Koningin Elizabeht II, Engeland
  • NOS / Ardy Stemerding
    Maison Natan, clutch, Belgie, 2011
  • NOS / Ardy Stemerding
    Clutch met kralen, koningin Juliana, 1950 - 1980

Voor de Britse koningin Elizabeth is haar tas een manier om met haar hofdames te communiceren. "Haar tas heeft gewoon een haak om hem aan op te hangen, want tassen horen niet op de grond", vertelt Ivo. "Maar als ze hem wel op de grond zette, dan wisten de hofdames dat ze weg wilde."

Ook is volgens Ivo de stemming van de koningin aan de tas af te lezen. "Als ze hem links draagt is ze tevreden. Dan kan ze in haar linkerhand ook nog haar drankje vasthanden, en dan heeft ze haar rechterhand vrij om handjes mee te geven. Zodra de tas over de rechterschouder gaat, weten de hofdames dat ze alert moeten zijn."

De tentoonstelling Royal Bags is vanaf zaterdag te zien in het Tassenmuseum in Amsterdam.

'Grace Kelly verborg haar zwangere buik achter deze tas'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl