Schade na een aardbeving in Groningen vorig jaar

Groninger hoeft schade door gaswinning niet te bewijzen

Al maanden wachten Groningers op de invoering van een nieuwe wet die bepaalt dat zij niet zelf hoeven te bewijzen dat hun huis is beschadigd door gaswinning. De wet moet een einde maken aan de discussies tussen gedupeerde woningeigenaren en het gaswinningsbedrijf NAM over wie er verantwoordelijk is voor schade aan gebouwen.

De rechtbank in Assen heeft nu een belangrijke uitspraak gedaan in deze kwestie. Vooruitlopend op deze wetswijziging is een Groninger in het gelijk gesteld in een conflict met de NAM.

De man, Sybrand Nijhoff uit Zijldijk, probeert al jaren de schade aan zijn boerderij vergoed te krijgen. Maar schadebureaus, ingehuurd door de NAM, stellen dat de meeste schade aan zijn gebouw niet is veroorzaakt door aardbevingen, maar door achterstallig onderhoud.

De rechter in Assen is het daar niet mee eens. Het is voor de rechtbank klip en klaar dat het gebouw in het aardbevingsgebied staat en dat het dus aannemelijk is dat er sprake is van bevingsschade. Daarmee is het, vooruitlopend op de nieuwe wetgeving, aan de NAM om het zogenoemde bewijsvermoeden te ontzenuwen, aldus de rechtbank.

Lat-relatie

Sybrand Nijhoff kwam recent nog in het nieuws toen hij tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer vertelde dat zijn vrouw de onveilig boerderij heeft verlaten. "Na 46 jaar heb ik nu een lat-relatie", zei hij geëmotioneerd tegen de Kamerleden.

Nijhoff probeerde bij de rechtbank ook aan te tonen dat niet alleen de NAM, maar ook de Staat aansprakelijk is voor schade als gevolg van gaswinning. Hij baseerde zich daarbij op afspraken die in het verleden zijn gemaakt bij het begin van de gaswinning. Toen is er een maatschap opgericht waarin de Staat en de oliebedrijven Shell en Exxon de zeggenschap over de gaswinning verdeelden.

Een van de partijen in die maatschap is het vroegere staatsbedrijf Staatsmijnen, nu Energie Beheer Nederland, (EBN). Volgens de rechter is EBN net als de NAM aansprakelijk voor de schade, gezien de oprichtingsstatuten.

De rechter heeft meer informatie nodig om te kunnen beoordelen of de Staat ook verantwoordelijk is voor de schade die is ontstaan door gaswinning. De zaak wordt later voortgezet om ook deze vraag te beantwoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl