Een makelaar ontvangt woningzoekenden in een leegstaande woning
NOS NieuwsAangepast

Woningen worden steeds sneller verkocht, aanbod neemt af

Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat, neemt snel af. In het derde kwartaal stonden er via de NVM-makelaars 101.000 woningen in de verkoop, dat is bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Voornaamste oorzaak is dat woningen steeds sneller worden verkocht en het aanbod snel afneemt.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de makelaarsvereniging NVM. Het aanbod van appartementen is het sterkst gedaald, met bijna 40 procent. Maar ook het aanbod van 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande woningen daalt. De daling van het aanbod geldt voor vrijwel alle regio's. In Amsterdam, Utrecht en de stad Groningen daalt het aanbod het snelst.

Doorstroming

In vergelijking met een jaar geleden zijn er in het derde kwartaal 15 procent meer woningen verkocht. Volgens de NVM is daarmee de doorstroming goed op gang gekomen. "Er zijn meer kopers door de lage rente, waardoor de woonlasten ook lager zijn komen te liggen", zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. "Tegelijkertijd gaan eigenaren sneller over tot verkoop nu de prijzen steeds aantrekkelijker worden."

De gemiddelde woningprijs is ten opzichte van het tweede kwartaal toegenomen met 1,3 procent tot 240.000 euro. Bij 1 op de 4 verkopen wordt de vraagprijs of meer betaald. Gemiddeld staat een woning nu 80 dagen te koop, 17 dagen korter dan een jaar geleden. Daarmee is de verkooptijd terug op het niveau van voor de crisis in 2008.

Tweedeling

Volgens de NVM zijn die groeicijfers niet alleen maar goed nieuws. "Er is sprake van een duidelijke tweedeling op de Nederlandse woningmarkt", zegt Jaarsma. "De ontwikkelingen in regio's met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden, zijn zorgelijk. Zo wordt het voor starters moeilijker om een betaalbare woning te vinden."

Benieuwd hoe het met de woningmarkt in uw regio gaat? Bekijk hier een interactieve kaart met gemiddelde prijzen en aantal transacties per regio.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl