NOS NieuwsAangepast

Commissie: actie tegen Gaza-konvooi legaal

De Israëlische actie tegen een konvooi met hulpgoederen voor de Gazastrook, op 31 mei vorig jaar, was legaal. Dat is de conclusie van een Israëlische commissie die onderzoek heeft gedaan in opdracht van de regering.

De militairen zouden uit zelfverdediging gehandeld hebben. Ook de blokkade van de Gazastrook is volgens de commissie niet in strijd met het internationale recht.

De VN concludeerde in september na een onderzoek juist dat de commando's buitenproportioneel veel geweld hebben gebruikt bij de bestorming van de schepen met hulpgoederen.

Bestorming

Het konvooi was van plan de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken, maar werd door de Israëlische marine onderschept. Bij de bestorming van één van de schepen kwamen negen Turkse activisten om het leven. Twee Nederlanders die meevoeren bleven ongedeerd.

Het grootste schip, de Mavi Marmara, keerde eind december terug naar Istanbul. In de maanden daarvoor is het schip gerepareerd. Activisten vierden de terugkeer van het schip met de belofte dat ze opnieuw naar Gaza zullen gaan.

De actie van het Israëlische leger tegen het hulpkonvooi leidde wereldwijd tot veel kritiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl