NOS SportAangepast

Er wordt veel verwacht van fanatieke handbalcoach Thomsen

Helle Thomsen, de nieuwe coach van de handbaldames

"Een team blijven, vechten en de vingers kruisen." Wat Helle Thomsen betreft, de nieuwe bondscoach van het de Nederlandse handbalsters, vormen die woorden de leidraad voor de ploeg die op weg naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio een greep naar de macht wil doen.

De Deense moet de goede weg die Oranje onder de vorige bondscoach Henk Groener is ingeslagen, een passend vervolg geven. "Ik zal alleen een paar kleine dingen veranderen", zegt Thomsen.

Wat die veranderingen precies zullen zijn, kan ze nu nog niet zeggen. Thomsen heeft er pas één training opzitten bij haar nieuwe werkgever. Maar tactisch gaat ze waarschijnlijk niet heel veel veranderen. "Ik zal proberen hetzelfde handbal te spelen. Ze hebben het goed gedaan de afgelopen jaren. Beter trainen, nog meer winnen, dan moet het goed komen", denkt Thomsen.

Fanatiek

De internationals Danick Snelder en Lois Abbingh verwachten dat Thomsen een nieuwe impuls aan het team zal geven. "Na acht jaar onder Henk Groener hadden we nieuwe input nodig om de volgende stappen te zetten", zegt Snelder. "Dat vond hij zelf ook. Ik denk dat Helle dat goed kan. Bij Midtjylland was ik erg te spreken over haar tactische maatregelen. Ik verwacht veel goeds."

Dat geldt ook voor Abbingh. "Het zal toch op veel vlakken anders zijn dan onder Henk. Zeker op de trainingen. Zij komt met nieuwe ideeën." Toch moet ook Abbingh het voorlopig met de verhalen doen, want na pas één training is het lastig om nu al een oordeel te geven over de samenwerking met Thomsen.

"Maar je ziet dat ze fanatiek is. Ik ben heel erg benieuwd. Het afgelopen jaar hebben we bij meerdere momenten gezien dat wij nog ervaring missen in halve finales en finales. Helle kan ons daarbij helpen", refereert Abbingh aan de verloren WK-finale en de halve finale plus de strijd om het brons op de afgelopen Olympische Spelen.

Drie Françaises azen in Rio op de bal van Laura van der Heijden

Goede groep

Hoewel het in de voorbereiding op het komende vierlandentoernooi in Eindhoven allemaal nog een beetje aftasten is, weet de nieuwe bondscoach al wel wat voor vlees ze in de kuip heeft. "Ik heb het team de afgelopen jaren al heel vaak zien spelen en de speelsters ook bij hun clubs", zegt Thomsen.

"Het is een goeie groep. Ze kunnen iedereen verslaan, maar ook van iedereen verliezen. We moeten trainen als een team om sterker te worden en ik verwacht altijd honderd procent inzet."

Met als doel natuurlijk om in december goud te winnen op het Europees kampioenschap, al spreekt Thomsen dat zelf nog niet hardop uit. "Iedereen wil goud winnen. Ik wil deze week de speelsters leren kennen en daarna zullen we verder kijken." Ze heeft wel al een idee hoe ze wil gaan spelen. "Ik houd van een wedstrijd met veel snelheid, maar het belangrijkste is: winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl