De huidge Eemscentrale
NOS NieuwsAangepast

Eemscentrale bij Delfzijl gaat gedeeltelijk dicht

Een deel van de Eemscentrale bij Delfzijl gaat dicht. Energiebedrijf Engie sluit per 1 januari twee van de vijf gasgestookte eenheden die de centrale telt. Eind volgend jaar worden ook een derde eenheid en een deel van de Maxima-centrale in Lelystad stilgelegd.

Engie zegt dat de gascentrales al jaren bijna niet meer rendabel zijn. Dat komt doordat de vraag is afgenomen door de economische crisis en het toegenomen aanbod van zonne- en windenergie. "Dus moesten we een afweging maken: of miljoenen investeren in het onderhoud die je niet kan terugverdienen of sluiten", zegt een woordvoerder.

De Eemscentrale werd gebouwd in 1996 en bevat vijf eenheden die los van elkaar kunnen draaien. Volgens Engie is de gedeeltelijke sluiting een puur bedrijfseconomische afweging. De Eemscentrale is nog in prima staat, "maar er is geen economisch perspectief meer voor deze eenheden".

Personeel

De sluiting heeft geen consequenties voor het personeel. "Er wordt niemand ontslagen. De medewerkers van de twee eenheden gaan aan de slag bij de andere delen die nog wel open blijven", vertelt de woordvoerder.

De sluiting van gascentrales is enigszins opmerkelijk, want ze stoten minder CO2 uit dan kolencentrales. Engie heeft nog één werkende kolencentrale in Nederland, op de Maasvlakte. Daarover zegt de woordvoerder: "Over die centrale zijn we in gesprek met minister Kamp. Daar lopen we niet op vooruit."

Meteen in zijn geheel overstappen naar duurzame energie is niet mogelijk, zegt Engie. "De realiteit is dat je niet zomaar alle centrales uit kunt zetten. Je zult een periode hebben dat schone en vervuilende energie naast elkaar bestaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl