Het peloton, met Chris Froome, passeert de Arc de Triomphe in de slotetappe van de Tour 2016
NOS WielrennenAangepast

Tour de France 2017: wat weten we al over het parcours?

De officiële presentatie van de route van de Tour de France van 2017 is over twee weken in Parijs. Maar vanuit diverse bronnen druppelen al details naar buiten over de weg die de renners volgend jaar moeten afleggen voor de Champs-Élysées wordt bereikt. Zeker lijkt dat de Alpe d'Huez en de Mont Ventoux volgend jaar ontbreken.

Het enige dat tot nu toe echt vaststaat, is dat de Tour op 1 juli van start gaat in Düsseldorf met een individuele tijdrit over 13 kilometer. Het parcours is van start tot finish zo plat als een pannenkoek en gaat veelal over brede wegen. Ideaal dus voor de Duitse specialist Tony Martin. Voor Tom Dumoulin is het parcours waarschijnlijk 'te makkelijk'.

De tweede etappe start ook in Düsseldorf, dat is zeker, maar daarna wordt het speculeren. Volgens Belgische media rijdt het peloton vervolgens naar Luik en Verviers, en daarna naar Luxemburg.

Pyreneeën voor de Alpen

Als de voortekenen niet bedriegen, trekken de renners volgend jaar eerst over het Jura-gebergte, dan over de Pyreneeën en als laatste over de Alpen. Het zou het derde jaar op rij worden dat de Alpen in de slotweek van de Tour zijn opgenomen.

De eerste echte test wordt in de vijfde etappe verwacht met een finish op de 1.148 meter hoge Planche des Belles Filles in de Vogezen. Deze bergtop was twee keer eerder een finishplaats in de Tour: in 2014 was Vincenzo Nibali als eerste boven, in 2012 won Chris Froome er zijn eerste Tour-etappe.

Chris Froome wint de zevende etappe van de Tour de France in 2012

Ook in de negende etappe kunnen de klimmers hun borst natmaken. Volgens de krant Le Dauphiné Libéré staan dan de Col de la Biche en de Grand Colombier op het programma, waarna een broodnodige rustdag volgt.

De tweede week staat hoogstwaarschijnlijk in het teken van de Pyreneeën. Volgens de krant La Dépêche zal er in ieder geval een bergetappe eindigen in Peyragudes. In 2012 was het Franse skioord de finishplaats van de zeventiende etappe. Toen won Alejandro Valverde, voor Chris Froome en Bradley Wiggins.

Alejandro Valverde begeleid door wielerfans onderweg naar de etappezege in Peyragudes in 2012

De Alpen doemen in de slotweek van de Tour weer op, zo wordt verwacht. De legendarische Alpe d'Huez wordt weliswaar vrijwel zeker overgeslagen, maar de negentiende etappe belooft ook wel wat: waarschijnlijk klimmen de renners dan de Col du Galibier via de noordkant op, om vervolgens te finishen in Serre Chevalier.

In de voorlaatste etappe zou de beklimming van de 2.360 hoge Col d'Izoard het sluitstuk moeten worden. De laatste etappe op zondag, dat kan haast niet anders, eindigt in Parijs.

Op 18 oktober wordt in de Franse hoofdstad het hele routeschema bekendgemaakt en weten we pas echt hoe ver Parijs is in 2017.

De Tour van 2016 in minder dan drie minuten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl