Een behandelkamer in het Brandwondencentrum in Beverwijk
NOS NieuwsAangepast

Vettransplantatie doorbraak in brandwondenonderzoek

Het transplanteren van eigen vetweefsel kan voor veel patiënten met brandwonden bijdragen aan het herstel van littekens. Uit onderzoek van promovenda Mariëlle Jaspers van de Vrije Universiteit in Amsterdam en het Brandwondencentrum in Beverwijk blijkt dat een vettransplantatie een positief effect heeft op de kwaliteit en de elasticiteit van littekens.

Bij ernstige brandwonden is vaak niet alleen de huid, maar ook een laagje vet onder de huid beschadigd. Hierdoor kleeft het litteken op onderliggende spieren en bot. Het litteken gaat daardoor strak staan, wat het lastig en pijnlijk maakt voor patiënten om te bewegen.

Na een brandongeval is het volgens Jaspers belangrijk dat de vetlaag wordt hersteld. Bij een vettransplantatie wordt vet uit de bovenbenen of buik van een patiënt verwijderd en teruggeplaatst op plekken waar littekens zich bevinden.

Glijlaag

"De vetlaag is onmisbaar als natuurlijke glijlaag tussen een litteken en de onderliggende structuren zoals spieren. Vet is eigenlijk een soort kussentje dat je huid beschermt tegen invloeden van buitenaf", zegt Jaspers. De onderzoeker ontvangt vandaag de Martinus van Marum-aanmoedigingsprijs van artsenfederatie KNMG voor haar onderzoek.

De Nederlandse Brandwondenstichting wil dat de vettransplantatie wordt opgenomen in de basisverzekering. Hier is de laatste twee jaar over gesproken door de overheid en verzekeraars. Directeur Rob Baardse vindt dat de behandeling onterecht wordt gezien als cosmetische ingreep.

Op NPO Radio 1 riep Jaspers minister Schippers op de behandeling op te nemen in de basisverzekering. "Wat mij betreft is het overduidelijk dat het bij deze patiënten echt om een functioneel probleem met pijnklachten gaat." Ze vindt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen reconstructieve en cosmetische vettransplantaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl