NOS NieuwsAangepast

Plastic Heroes onder vuur: de financiële opbrengst valt tegen

Het systeem voor het inzamelen van plastic huisafval deugt niet en moet op de schop. Dat schrijven samenwerkende milieuorganisaties in een brief aan de Tweede Kamer.

Om de consument zoveel mogelijk plastic afval te laten scheiden en in te leveren, begon de verpakkingsindustrie in 2009 het programma Plastic Heroes (bekend van het oranje plastic 'supermannetje'). Maar dat systeem draagt bijna niets bij aan de recycling, zegt Robbert van Duin van Recycling Netwerk, waarin de milieuorganisaties samenwerken. "De financiële opbrengst en de winst voor het milieu vallen zwaar tegen."

Volgens Van Duin heeft hooguit 30 procent van de verpakkingen die via Plastic Heroes worden ingezameld een economische waarde. "Dat komt neer op een opbrengst van niet meer dan 2 miljoen euro. De andere 70 procent is niet verkoopbaar en om die te verwerken moet er geld bij."

Het Afvalfonds Verpakkingen, dat verantwoordelijk is voor de recycling, betwist de cijfers van de milieu-organisaties en noemt andere percentages. "Na het recyclingproces worden alle kunststof-stromen opnieuw gebruikt en die hebben dus een positieve waarde."

Eerder meldde de NOS dat er een overvloed aan ingezameld plastic dreigt. Inzamelaars en afvalbedrijven zijn bang dat die bergen plastic uiteindelijk toch in verbrandingsovens verdwijnen.

Verpakkingsovereenkomst

De Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu vergadert vandaag over het hergebruik van grondstoffen en producten, de circulaire economie. De huidige Plastic Heroes-aanpak geldt tot 2022.

"Omdat er nu een evaluatie is, richten we ons tot de Tweede Kamer. Die moet zich realiseren dat dit systeem niet goed werkt en dat er een andere aanpak moet komen", zegt Van Duin. "Nu moet Nederland een hoop moeite doen en bedrijven moeten kosten maken, maar de opbrengst is minimaal."

Burgers lijken wel goed mee te werken. "Maar niet héél goed, want er is nog veel huishoudelijk afval dat bij het restafval terechtkomt."

Statiegeld

Recycling Netwerk wil dat er een ander systeem wordt opgetuigd en maakt de vergelijking met het statiegeldsysteem voor grote plastic flessen.

"Zorg dat je inzamelingssystemen hebt waarbij producten echt terugkomen. Zoals bij plastic flessen en glazen flessen, maar ook pvc-kozijnen en -pijpen. Dat soort systemen zijn echt effectief."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl