NOS NieuwsAangepast

Assistent Pence kon baas Trump niet altijd verdedigen

Niet uitglijden en geen blunders maken. Dat was de belangrijkste opdracht voor Democraat Tim Kaine en Republikein Mike Pence. Maar dat het zo’n taai debat zou worden, dat hadden zelfs de grootste Amerikaanse politieke junkies niet verwacht.

Natuurlijk deden de vice-presidentskandidaten hun best om er iets van te maken. Pence wilde vooral laten zien dat hij écht anders is dan zijn baas Donald Trump: geen heethoofd maar rustig formulerend met verstand van zaken. Dat lukte.

'Pence bleef de weloverwogen christelijk-conservatieve'

Zijn opponent Tim Kaine kwam blaffend uit de startblokken. Hij leek nerveus en onderbrak Pence in vrijwel elke zin. Zijn opdracht was ook duidelijk: hij wilde Pence klem zetten en verantwoordelijk maken voor de fouten van Trump. Dat lukte soms, ook al irriteerde het kijkers.

Alle belangrijke onderwerpen kwamen voorbij, in zo’n sneltreinvaart dat de kijker heel erg zijn best moest doen om het bij te houden. De belastingaangifte van Trump, uiteraard. Economische groei. Sociale zekerheid. Politiegeweld. Immigratie. Terrorisme. Noord-Korea. De kijker zag voornamelijk twee grijze mannen die door elkaar heen praatten, soms een loopje namen met de feiten en een moderator die geen grip op het debat kreeg.

'Intimiderende Poetin'

Toch waren er ook opmerkelijke momenten. Pence koos duidelijk een andere lijn dan Trump toen het ging over Vladimir Poetin. De Republikeinse vice-presidentskandidaat noemde de Russische president een “kleine en intimiderende leider” tegen wie de Amerikanen juist moeten optreden.

Pence snapte ook wel dat hij niet alle posities van Trump kon verdedigen. Dat zou ongeloofwaardig zijn. “Hij is geen gepolijste leider, zoals u en Hillary Clinton”. “Precies!” zei Kaine, en het laat duidelijk zien wie hij is.”

Kaine zag zijn kans schoon en begon over de lelijke dingen die Trump heeft gezegd over illegale immigranten. “U sleept die Mexicanen er weer bij!” reageerde Pence getergd. Sociale media pakten het meteen op.

Fragment debat over Mexicanen

Het contrast met Trump was soms zo groot dat het leek alsof Mike Pence er vooral zat voor “Mike Pence for President 2020 (of 2024)”. Dit was de kandidaat die conservatieve Republikeinen graag zien: godvrezend, voor lage belastingen en een kleine overheid.

Donald J Trump zat thuis op de bank te twitteren en was tevreden over het optreden van zijn vice-presidentskandidaat.

Zal dit debat veel kiezers van mening doen veranderen? Nee. Maar het goede optreden van Pence is het eerste goede nieuws voor de Trump campagne na een dramatische week. Nu mag de baas zelf weer aan de slag: zondag is het tweede debat met Clinton. Veel belangrijker.

Op onze speciale site NOS The Series meer over de Amerikaanse verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl