NOS NieuwsAangepast

Explosiegevaar bij fornuizen Bosch en Siemens

Er is gevaar voor explosie bij kooktoestellen van de merken Bosch en Siemens die verkocht zijn tussen 2009 en 2011. Het gaat om bepaalde modellen vrijstaande gasfornuizen en vrijstaande gaskookplaten, meldt de producent op zijn website.

Wereldwijd zijn er 170.000 van zulke apparaten verkocht, waarvan 100.000 in Nederland. "Er wordt in Nederland nu eenmaal veel op gas gekookt", verklaart een woordvoerder dat relatief hoge aantal.

Versleten

De producent vraagt consumenten per direct de gaskraan dicht te draaien en het bedrijf te bellen op een speciaal nummer (zie onderstaande link). Dan komt er een technicus langs die het onderdeel waar de storing zit gratis vervangt.

De producent heeft na een incident in Duitsland ontdekt dat een metalen onderdeel in de koppeling van de gastoestellen aan de gasleiding in de loop van de tijd versleten raakt.

Er bestaat een risico dat het onderdeel op den duur los gaat zitten, waardoor er gas ontsnapt. Er zou dan explosiegevaar bestaan.

Volgens het bedrijf is de kans dat dit echt gebeurt minimaal, maar omdat het om gas gaat moet het het zekere voor het onzekere genomen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl