Grenspolitie bij de Hongaars-Servische grens
NOS Nieuws

Hongarije: over zes weken stopt verplichte asielopvang

Rond half november kan Hongarije legaal stoppen met het verplicht opnemen van vluchtelingen die binnenkomen via Italië en Griekenland. Dat heeft de leider van de regerende Fidesz-partij bekendgemaakt.

Afgelopen zondag stemden de Hongaren bij een referendum tegen het EU-vluchtelingenbeleid, waarbij Brussel landen kan verplichten tot het opnemen van asielzoekers. Hoewel de opkomst te laag was om het referendum rechtsgeldig te maken, was de Hongaarse premier Orbán toch erg tevreden over het in zijn ogen overweldigende 'nee' tegen Brussel.

Haast

De Hongaarse autoriteiten maken haast met het aanpassen van de grondwet, zodat de verplichte vluchtelingenquota zo snel mogelijk met de wet in de hand kunnen worden tegengehouden.

Het parlement kan op 8 november akkoord gaan met de aanpassing. Vervolgens kunnen de grenzen vanaf medio november gesloten blijven voor de 'EU-vluchtelingen'.

Breder verzet

Ook de leiders van Polen, Tsjechië en Slowakije zijn tegen het EU-beleid om vluchtelingen anders te verdelen over de lidstaten. Het gaat in totaal om zo'n 160.000 vluchtelingen die nu nog in overvolle opvangcentra zitten in vooral Griekenland en Italië.

De verplichte spreiding is in gang gezet, maar verloopt uiterst moeizaam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl