Agenten dringen het kantoor van IMC-TV in Istanbul binnen
NOS NieuwsAangepast

Turkse politie sluit twee kritische tv-stations

De politie in Turkije heeft op last van de regering twee kritische tv-stations gesloten. Ze horen bij de 23 radio- en tv-stations die donderdag te horen kregen dat ze moeten stoppen, omdat ze propaganda voor terreurgroepen zouden verspreiden. Vandaag deed de politie een inval bij twee tv-stations die nog in de lucht waren.

IMC-TV was het enige landelijke tv-station dat structureel aandacht besteedde aan de strijd in Zuidoost-Turkije tussen het Turkse leger en Koerdische strijders. Agenten drongen vanmiddag de redactie in Istanbul binnen en zetten de uitzending stop.

"De persvrijheid stond in Turkije al langer onder druk, maar nu wordt zijn ruggengraat gebroken", zei een redacteur tegen persbureau DPA. Medewerkers protesteerden tegen de inval door "vrije pers is een recht" en "de vrije pers kan niet tot zwijgen worden gebracht" te roepen.

In februari was de tv-zender op last van de regering al uit het pakket van Turkse satelliet- en kabelzenders gehaald.

Agenten geschorst en tv-stations binnengevallen in Turkije

Het andere station dat moet stoppen is Hayat-tv, dat bekendstaat als links. Onder de tv-stations die dicht moeten, is ook een Koerdische zender voor kinderen. Ook die is volgens de regering een propagandakanaal voor Koerdische militanten.

Het optreden van de politie voedt de verdenking dat de regering de noodtoestand misbruikt om critici de mond te snoeren.

De noodtoestand werd in juli ingesteld, nadat een staatsgreep tegen de regering-Erdogan was mislukt. De regering zegt dat de Gülen-beweging achter de staatsgreep zat. Sindsdien zijn tienduizenden Koerden en vermeende aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen uit het leger, de ambtenarij en de rechterlijke macht ontslagen of gevangengezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl