NOS NieuwsAangepast

Video: migranten verdringen zich voor Nederlandse redding

Een schip van de Nederlandse Stichting Bootvluchteling heeft gisteren meer dan 600 migranten gered op de Middellandse Zee. Het gaat onder meer om Ghanezen, Nigerianen en Syriërs.

De stichting heeft een video naar buiten gebracht van een vluchtelingenboot, zo'n 40 kilometer voor de kust van Libië. Aan boord zijn 135 migranten. Op de video is te zien hoe zij elkaar verdringen om van de boot te komen.

Tijdens de reis zijn zeven mensen verdrukt in de massa. Zij zijn verdronken in een laag water op de bodem van de boot.

Stichting Bootvluchteling redt ruim 100 migranten, 7 redden het niet

Gert-Jan Schaap, EO-journalist en vrijwilliger van Stichting Bootvluchteling, spreekt van hartverscheurende taferelen. "We zagen in een rubberboot lichamen op de bodem drijven, in een plas water. Dat beeld vergeet ik nooit meer."

Aan boord van het reddingsschip van de stichting, de Golfo Azzurro, is plek voor 375 mensen. Op dit moment zijn er meer dan 600 drenkelingen aan boord. Daardoor kan de stichting niet meer mensen oppikken.

Schaap. "We zien aan bakboord mensen uit een houten boot springen, waarschijnlijk omdat ze denken dat ze opgepikt worden. Maar alles zit overvol en er zijn geen andere boten meer die mensen op kunnen pikken. Ik zie acht mensen drijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl