NOS NieuwsAangepast

'Geen steun Polen voor tweede termijn Tusk'

Polen schaart zich niet achter een tweede termijn voor de president van de Europese Raad, de Pool Donald Tusk. Dat zegt de leider van de rechtse regeringspartij Jaroslaw Kaczynski tegen de krant Polska Times. "Ik kan me niet voorstellen dat de Poolse regering hem voor een tweede termijn steunt als president van de Europese raad", zegt de PiS-leider in de krant.

Jaroslaw Kaczynski is ervan overtuigd dat Tusk meer weet over de vliegramp in april 2010, waarbij toenmalig president Lech Kaczynski (de tweelingbroer van Jaroslaw) en 95 andere inzittenden omkwamen. Tusk was ten tijde van het ongeluk premier van Polen.

Uit verschillende Poolse en Russische onderzoeken blijkt dat een fout van de piloot de oorzaak was van de crash. Maar Kaczynski gelooft dat niet. Hij beweert dat een tweede termijn voor Tusk riskant zou zijn aangezien er onderzoeken lopen tegen hem in het Poolse parlement en bij het Openbaar Ministerie.

Geen indruk

De uitspraken van Kaczynski zullen geen indruk maken in Brussel, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Het is niet opvallend dat Kaczynski Tusk afwijst, want in Polen waren het ook politieke tegenstanders."

Het feit dat Polen Tusk niet zal voordragen voor een tweede termijn hoeft niet veel te betekenen. "De president van de Europese Raad wordt gekozen door de 28 lidstaten en daar is Polen er maar één van", zegt Noorlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl