Chemelot is het grote chemische industriecomplex nabij Geleen
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Drinkwaterbedrijven dagen Limburgs waterschap

Drie drinkwaterbedrijven dagen het Waterschap Roer en Overmaas voor de rechter. Dat blijkt uit stukken die in handen zijn van L1. De bedrijven en het waterschap liggen overhoop met elkaar over de vergunning aan Sitech. Dat bedrijf is verantwoordelijk voor het zuiveren van het afvalwater van het bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

Gisteren werd duidelijk dat vanaf het terrein opnieuw omstreden stoffen zijn geloosd in de Maas. Het ging om het schadelijke melamine. Vorig jaar zomer zorgde een te hoge hoeveelheid pyrazool ervoor dat het water uit de Maas vier maanden lang niet geschikt was voor de productie van drinkwater.

Te makkelijk

De Limburgse waterleidingmaatschappij WML heeft samen met twee andere drinkwaterbedrijven, Dunea uit Zoetermeer en Evides uit Rotterdam, een procedure aangespannen tegen het waterschap. Roer en Overmaas zou de nieuwe vergunning voor lozingen van gezuiverd afvalwater door Sitech veel te makkelijk hebben afgegeven. Volgens de waterbedrijven is de vergunning ook onrechtmatig en was de aanvraag onvolledig.

In de nieuwe vergunning, die sinds mei van kracht is, is volgens de waterbedrijven onduidelijk welke stoffen mogen worden geloosd. Ook zijn er te weinig normen vastgesteld voor de hoeveelheid stoffen die Sitech mag lozen, zeggen ze. De waterbedrijven willen dat de rechter hierover helderheid verschaft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl