Woonboten in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Nog maar één aanbieder van woonboot-hypotheken over

Kopers van een woonboot kunnen vanaf deze maand nog maar bij één bank terecht voor een hypotheek. ING is gestopt met het aanbieden van de woonboten-financiering; bemiddeling van minister Blok en minister Dijsselbloem heeft geen nieuwe aanbieders opgeleverd.

Daardoor is Rabobank nu nog de enige bank met woonboot-hypotheken.

"Het is niet gezond dat er een monopolist is", zegt de voorzitter van de Landelijke Woonboten Organisatie, Max Noordhoek. "De financiering van een woonboot is moeilijker geworden. De Rabobank financiert niet 100 procent van de aankoop, dus moet je eigen geld meenemen. En de bank heeft de opslag voor woonboot-hypotheken verhoogd."

ING kondigde eerder dit jaar aan te stoppen met de hypotheken voor een woonboot. De bank vindt het product te ingewikkeld. "We hebben een keuze moeten maken", zegt een woordvoerder van ING.

"Deze hypotheken hebben te veel haken en ogen. Bestaande klanten helpen we nog wel, met bijvoorbeeld het verhogen van de hypotheek."

Nederland telt momenteel zo'n 12.000 woonboten met ongeveer 25.000 bewoners. De Landelijke Woonboten Organisatie probeerde de bank nog op andere gedachten te brengen. "We hebben fel geprotesteerd bij de ING, maar ze houden vast aan hun besluit", zegt voorzitter Max Noordhoek.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kon de woonbooteigenaren niet helpen. "Nee, daar zeggen ze toch: de markt moet het doen. Daar gaan wij niet over."

Overleg

Toen eerder dit jaar de ING al melding maakte van het mogelijk schrappen van de woonboten-hypotheek, kondigde minister Blok (Wonen) - na vragen vanuit de Tweede Kamer - aan met de banken in overleg te gaan. Hij kon zich niet voorstellen dat bijvoorbeeld in de Amsterdamse grachten in de toekomst geen woonboten meer liggen. Noordhoek: "Er is wel contact geweest tussen Blok en de NVB, maar helaas heeft dat niets opgeleverd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl