De tafel van het Sportforum met v.l.n.r. Jaap Stalenburg, Tom van Hulsen en Toon Gerbrands
NOS VoetbalAangepast

PSV-directeur Gerbrands vindt zichzelf niet geschikt voor KNVB

Hoewel zijn naam vaak genoemd wordt als de oplossing voor de chaos bij de KNVB, heeft Toon Gerbrands nooit een belletje vanuit de bossen rond Zeist gehad. Zelf denkt de algemeen directeur van PSV dat hij ook niet bij de bond zou passen. Dat zei hij in het Sportforum van het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

"Nee, ik ben nooit gepolst door de KNVB", zei Gerbrands tijdens het gesprek. "Maar als ik gebeld zou worden, zeg ik nee. Ik sta onder contract bij PSV. Landsbelang maakt me niet uit. Ik vind het ook leuker om veel met spelers te werken en veel wedstrijden te hebben. Ze hebben me ooit gevraagd om chef de mission te worden, maar dat ligt mij ook niet."

Naast Gerbrands zaten ook de journalisten Tom van Hulsen en Jaap Stalenburg aan tafel. Laatstgenoemde is lyrisch over de capaciteiten van de bestuurder. "Toon is een goede leider, hij kent de emotie van de sport en wordt niet nerveus als er drie keer verloren wordt", aldus Stalenburg.

'Ik ben nooit gepolst door de KNVB'

In de zoektocht naar de nieuwe functie van innovatie-/prestatiemanager ving de KNVB tot tweemaal toe bot bij iemand afkomstig uit een andere sport. Zowel waterpolocoach Robin van Galen als oud-schaatscoach en tegenwoordig manager topsport en talentontwikkeling bij FC Groningen Gerard Kemkers sloeg het aanbod van de bond af.

Volgens Gerbrands, zelf afkomstig uit de volleybalwereld, is er niets op tegen om een persoon uit een andere tak van sport te halen. "De voetbalsport heeft een beetje last van xenofobie, angst voor vreemden. Dit is mijn vijftiende seizoen, maar ik blijf die volleybalman."

"Voor mij is het heel simpel: ik probeer op elke positie de beste te krijgen die er is. Als dat uit de eigen sport is, is dat prima. En is het uit een andere sport, dan is dat ook prima."

'Topsport vraagt andere wetten'

Niet alleen bij de voetbalbond heerst onrust. Ook bij de judobond, de zwembond en de schaatsbond liggen sporters en bestuurders al geruime tijd met elkaar in de clinch. Gerbrands ziet een gelijkenis. "Wat je ziet, en dat is ook zo bij de KNVB, is dat topsport andere wetten vraagt. De breedtesport botst telkens met de topsport. En leiderschap wordt alleen gevraagd in slechte tijden."

Autobeleid

In de judowereld is de centralisatie een heikel punt. De bond wil iedereen op Papendal laten trainen, de topjudoka's zien dat niet zitten. Gerbrands, die voor zijn tijd in Eindhoven werkzaam was bij AZ, haalde een voorbeeld uit zijn eigen loopbaan aan om het probleem te illustreren.

"Bij AZ wilde ik het autobeleid veranderen. Zie dat maar eens te doen bij voetballers. Toen heb ik gezegd: nieuwe spelers vallen onder het nieuwe autobeleid. Dan saneer je dat langzaam in twee jaar eruit en de nieuwe spelers weten niet beter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl