Een politieman in Kunduz tijdens gevechten met de Taliban
NOS Nieuws

Tegenoffensief Afghaanse troepen in Kunduz

Afghaanse troepen voeren in de noordelijke stad Kunduz felle gevechten met de Taliban. Die drongen gisteren de stad binnen, waarna gevechten uitbraken bij onder meer het hoofdbureau van de politie en het kantoor van de gouverneur.

Een jaar geleden wisten de Taliban de stad in te nemen. Dat gold als de grootste overwinning voor de terreurgroep sinds die in 2001 werd verdreven door een operatie onder leiding van de Verenigde Staten.

Bliksemaanvallen

De Taliban wisten Kunduz vorig jaar ongeveer drie weken in handen te houden. Of de nieuwe aanval een serieuze poging is om de stad te heroveren, is onduidelijk. Een woordvoerder van het Pentagon benadrukt dat bliksemaanvallen door de Taliban vaak voorkomen en dat de strijders altijd snel weer worden verdreven. De aanval zou vooral bedoeld zijn om onrust te veroorzaken.

De Taliban begonnen niet alleen in Kunduz een offensief, maar ook in andere delen van het land waaronder in Helmand en Uruzgan.

Vandaag begint in Brussel een donorconferentie voor Afghanistan. Kabul verwacht dat landen tot en met 2020 drie miljard dollar per jaar toezeggen voor de opbouw van het land en de strijd tegen de Taliban.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl