NOS Nieuws

In 2015 gingen weer minder koeien naar buiten

Steeds minder Nederlandse koeien staan in de wei. Vorig jaar mocht 65 procent van de melkveekoeien naar buiten, meldt het CBS. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 69.

De afgelopen twee jaar nam het aantal melkkoeien toe met 50.000. Het aantal koeien in de wei daalde juist met ruim 30.000. De cijfers laten een heel ander beeld zien dan zo'n tien jaar geleden, toen 80 procent van alle melkveekoeien nog naar buiten ging.

Wel naar buiten

Koeien van grote bedrijven worden vaker permanent in de stal gehouden dan koeien van kleinere boeren. Dat komt doordat het voor grotere ondernemingen met meer koeien moeilijker is om te regelen dat alle beesten naar buiten kunnen.

Ook de vruchtbaarheid van de grond speelt een rol. Op sommige plekken, bijvoorbeeld in Flevoland, is de grond vaak erg vruchtbaar en dus te kostbaar om er koeien op te laten lopen, meldt het CBS.

In typische veenweidegebieden in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland staan melkkoeien gemiddeld het vaakst in de wei. De bedrijven zijn daar doorgaans klein en hebben naar verhouding meer plek voor de koeien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl