Russen spuwen opnieuw hun gal over MH17-onderzoek
Rusland blijft twijfelen aan de objectiviteit van het internationale JIT-team dat onderzoek doet naar de ramp met vlucht MH17. Die boodschap heeft onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov in Moskou overgebracht aan de Nederlandse ambassadeur Renée Jones-Bos.
In het gesprek dat ongeveer een half uur duurde, klaagde Mesjkov volgens de website van Buitenlandse Zaken in Moskou ook over de kwaliteit van het verzamelde bewijs over de locatie vanwaar een Buk-raket naar het vliegtuig is afgeschoten. Die locatie en de route die de Russische raket zou hebben afgelegd, kloppen volgens de Russen niet.
Net als kort na de presentatie van een tussenrapport van het JIT, vorige week, hamerde de Russische bewindsman erop dat Rusland niet akkoord gaat met de onderzoeksmethoden van het team. "Het getuigt allemaal van tunnelvisie, is niet transparant en bevooroordeeld." Bovendien wordt het onaanvaardbaar genoemd dat Russische informatie niet in het rapport is meegenomen.
Dat de Nederlandse ambassadeur in Moskou op het matje werd geroepen, was een reactie op het feit dat minister Koenders dat vrijdag deed met de Russische ambassadeur. Koenders gaf te verstaan dat Nederland niet blij is met de Russische kritiek op het internationale onderzoek naar de ramp.
Koenders zegt dat Jones-Bos in het gesprek heeft benadrukt dat het kabinet het grootste belang hecht aan het vinden en berechten van de mensen die schuldig zijn aan het neerhalen van vlucht MH17. "Ook Rusland heeft zich daaraan gecommitteerd. We hebben het gesprek benut om opnieuw aan te dringen op de Russische samenwerking daarbij", zegt Koenders.
Politieke inmenging
Volgens de minister lijkt Rusland, ondanks de kritiek op de werkwijze van het JIT, bereid om de onderzoekers verdere gegevens te leveren. "Dit zal in de komende weken moeten blijken."
Hij noemt het essentieel dat het onafhankelijke strafrechtelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd kan doorgaan zonder politieke inmenging. "Het in twijfel trekken van de professionaliteit en integriteit van het OM is onjuist. Dat heb ik vrijdag glashelder gemaakt aan de Russische ambassadeur, en vandaag heeft onze ambassadeur in Moskou dat aan de orde gesteld. We hebben ook gewezen op de ruime internationale steun en waardering voor het werk van het JIT, niet alleen van betrokken landen als Maleisië en Australië, maar ook van de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties."