NOS NieuwsAangepast

Facebook moet gegevens 'seks-chanteur' afgeven

Facebook moet de persoonlijke gegevens van een gebruiker verstrekken aan een vrouw die zegt te zijn gechanteerd door die persoon. De rechtbank in Arnhem heeft dat bepaald in een kort geding.

De 48-jarige vrouw uit Cuijk kreeg in december via Facebook contact met ene Cindy en werd verliefd. Op een gegeven moment stuurde ze intieme foto's en filmpjes van zichzelf op.

Toen de vrouw na een aantal maanden begon te vermoeden dat haar Facebook-vriendin loog over haar identiteit, confronteerde ze haar daarmee. Vervolgens dreigde 'Cindy' om de intieme filmpjes online te zetten. Niet veel later bestond Cindy's Facebook-profiel niet meer.

Onrechtmatig

De vrouw uit Cuijk wil nu de gegevens van haar afperser om haar op te sporen en mogelijk een rechtszaak aan te spannen. Omdat Facebook dergelijke zaken weigert te behandelen, volgens het bedrijf om de privacy van gebruikers te beschermen, moest de vrouw naar de kortgedingrechter. Die geeft haar nu gelijk.

Volgens de rechter is het aannemelijk dat de Facebook-vriendin onrechtmatig heeft gehandeld ten opzichte van de eiseres. Het sociale netwerk krijgt nu twee weken om te vertellen wie achter het gewraakte account zat. Er is geen dwangsom aan gekoppeld, omdat Facebook al heeft gezegd gehoor te zullen geven aan het vonnis.

De zaak heeft iets weg van het wraakpornoproces van Chantal uit Werkendam. In die zaak bepaalde de rechter dat Facebook moest achterhalen vanaf welk IP-adres een seksfilmpje van Chantal en haar ex-vriend online was gezet. Ook toen was het argument dat Facebook moet meewerken aan het achterhalen van plegers van onrechtmatig handelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl