De bank met verdachten. De man met het witte overhemd is de hoofdverachte. De Roemeen Ion is de man in de beige trui
NOS NieuwsAangepast

Verdachte van moord op Nederlanders Visser en Severein bekent

Een van de verdachten van de moord in de Spaanse stad Murcia op de Nederlanders Ingrid Visser en Lodewijk Severein heeft bekend dat hij beiden heeft doodgeslagen. De bekentenis kwam onverwacht, tijdens de rechtszaak.

De hoofdverdachte, Juan Cuenca, zei eerder vandaag nog dat de moord in 2013 door een onbekende Rus was gepleegd, ene Danko. Er was wel een plan geweest om het stel door de Roemeense medeverdachte Valentin Ion te laten vermoorden, maar dat zou nooit zijn uitgevoerd.

Ion, een oud-militair zonder strafblad, bekende op zitting dat hij de profvolleybalster Visser en haar vriend tegen de grond had geslagen en had gedood. "Alles eindigde toen Severein probeerde op te staan en ik hem nog enkele malen met asbak sloeg. De vrouw ademde toen al niet meer", zei hij.

Cuenca was de manager van de volleybalclub in Murcia waar Ingrid Visser tussen 2009 en 2011 speelde. De club zou haar nog 240.000 euro aan salaris schuldig zijn geweest. Vissers partner Severein probeerde dat geld terug te krijgen door zaken te doen met Cuenca. Ze richtten samen een bv op in Gibraltar, maar die kwam nooit werkelijk van de grond.

Op 13 mei 2013 maakten Visser en Severein een afspraak met Cuenca om over die zaken te praten. Dat gebeurde in een afgelegen vakantiehuis dat door de verdachten was gehuurd. Ook kochten ze vooraf een bijl, zaag, gebluste kalk en vuilniszakken om de lichamen mee te laten verdwijnen.

Ion zei dat er in het huis een ruzie was ontstaan, waarbij hij zich door Severein bedreigd had gevoeld. Hij sloeg eerst Severein met de asbak in het gezicht en richtte zich daarna op Visser. Hun stoffelijke resten werden enkele weken later teruggevonden in een citroenboomgaard.

Sms'jes

Kort na de moord stuurden Ion en de andere Roemeense verdachte sms’jes naar Cuenca waarin ze hem geld vroegen voor de geklaarde klus. De drie werden bijna twee weken na de verdwijning van Visser en Severein gearresteerd.

Ion zei tijdens de rechtszaak dat het bedrag van 1200 euro dat hij van Cuenca had gekregen voor de huur van het vakantiehuis was geweest.

Het Openbaar Ministerie denkt te kunnen bewijzen dat het geen doodslag was en dat Visser en Severein met voorbedachten rade zijn gedood. Het eist tegen elk van de drie verdachten een gevangenisstraf van vijftig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl