De Nobelprijs voor de Vrede wordt aankomende vrijdag uitgereikt
NOS NieuwsAangepast

In de 'Week van Nobel' is het vooral wachten op prijs voor Vrede

Yoshinuri Ohsumi trapte als winnaar van de Nobelprijs voor de Fysiologie en Geneeskunde de prestigieuze prijzenweek af. Deze en volgende week staan in het teken van de jaarlijkse Nobelprijzen. De bekendste is de Nobelprijs voor de Vrede, die vrijdag aan de beurt is.

Er zijn veel speculaties over de mogelijke prijswinnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Volgens Kristian Berg Harpviken, directeur van het Peace Research Institute Oslo (PRIO), maakt de Russische Svetlana Gannushkina een grote kans. Zij zet zich in als activiste voor de rechten van migranten, vluchtelingen en asielzoekers.

Gannushkina zet zich onder meer in voor asielzoekers en vluchtelingen

Ook maken Juan Manuel Santos en Timoleón Jiménez kans op de felbegeerde prijs. De Colombiaanse president Santos en FARC-leider Jiménez hebben vorige week na een conflict van 52 jaar eindelijk een vredesakkoord ondertekend. Ook al heeft het Colombiaanse volk het akkoord in een referendum verworpen.

Op internet zijn er zelfs mensen die voor geld wedden op mogelijke prijswinnaars. Tot nu toe staan de bewoners van de Griekse eilanden, die vluchtelingen helpen, voor hen op nummer een. Ook wedden mensen op Paus Franciscus, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Edward Snowden. Ook Donald Trump wordt genoemd.

De Nobelprijs voor de Literatuur gaat naar auteurs die volgens Nobel "opvallend en succesvol literair werk" geleverd hebben. Volgens peilingen maken de Japanse schrijver Haruki Murakami, de Syrische dichter Adunis en de Keniaanse schrijver Ngugi Wa Thiong'o een grote kans dit jaar.

De Nederlandse schrijver en dichter Cees Nooteboom wordt al jarenlang getipt als mogelijke winnaar, maar tot op heden is het de 80-jarige schrijver nog niet gelukt om de prijs te bemachtigen.

Op internet wedden mensen ook op de Nederlandse schrijver. Wie één euro inlegt, kan bij de verschillende wedkantoren tussen 35 en 51 euro verdienen. Maar dan moet Nooteboom wel winnen, en volgens de 'bookies' maken 32 schrijvers een grotere kans.

In 2010 won de Nederlands-Britse natuurkundige Andre Geim de Nobelprijs voor de Natuurkunde. Hij deed onder meer onderzoek naar de stof grafeen. De afgelopen 35 jaar vielen vooral Nederlandse natuur- en scheikundigen in de prijzen.

De laatste vijf Nederlandse prijswinnaars

JaarPrijsNaamToelichting
2010NatuurkundeAndre GeimExperimenten met het materiaal grafeen
1999NatuurkundeGerard 't Hooft en Martinus VeltmanAlgoritme van Renormalisatie
1995ScheikundePaul CrutzenOnderzoek naar atmosfeerchemie (ozongat)
1984NatuurkundeSimon van der MeerOntdekking velddeeltjes en overbrengen zwakke kernkracht
1981NatuurkundeNico BloembergenOntwikkeling laserspectroscopie

Wereldwijd dragen ruim drieduizend mensen kandidaten voor uit hun vakgebied. Ook kunnen winnaars uit het verleden iemand nomineren.

Uiteindelijk worden de prijzen toegekend door drie Zweedse instellingen, waaronder de Koninklijke Academie voor de Wetenschappen. De prijs voor de Vrede wordt echter uitgereikt door de Nobelcommissie, die bestaat uit vijf leden van het Noorse parlement.

Iedere winnaar ontvangt ruim een miljoen euro voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl