Gelderse kippenslachters namen hygiëne jarenlang niet serieus
Gelderse kippenslachterijen en verwerkingsbedrijven hebben jarenlang niet volgens de regels gewerkt. Dat meldt Omroep Gelderland na onderzoek van rapporten van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit).
Gevallen kippenvlees dat wordt opgeraapt en weer in productie wordt genomen, kippenpoep die niet verwijderd is van het vlees en salmonella-onderzoek dat niet op orde is. Het zijn voorbeelden die te vinden waren in de inspectierapporten van de voedsel- en warenautoriteit tussen 2010 en 2015, die de omroep heeft opgevraagd.
Een kwart in de fout
Van de twintig onderzochte bedrijven gaat een kwart stelselmatig in de fout. De NVWA waarschuwt vaak, maar grijpt niet hard in. Bij bijna de helft van de onderzochte bedrijven is in de afgelopen jaren kippenpoep op het vlees gevonden. Dat is verboden, want het maakt de kans op salmonellabesmetting groter.
In de vijf onderzochte jaren deelt de NVWA in Gelderland geen enkele boete uit voor overtredingen van de salmonellaregels. Ook een bedrijf waar regelmatig salmonella wordt gevonden, blijft buiten schot.
Inspectie genegeerd
Een aantal keren grijpt de voedselautoriteit in door een slachtlijn stop te zetten. Maar bij een van de bedrijven zet een medewerker de slachtlijn weer aan, zonder toestemming van de inspectie.
Op een andere plek mag de inspecteur geen foto maken van bezoedeld vlees, zoals het met poep vervuilde vlees wordt genoemd. In dat bedrijf wordt binnen een paar uur na inspectie weer vervuild vlees aangetroffen, en wordt gevallen vlees gewoon weer in productie genomen.
Deskundigen vinden dat de bedrijven de veiligheidsrisico's niet serieus namen. Ook de inspectie liet steken vallen, vindt microbioloog Rijkelt Beumer van Wageningen Universiteit.
Kamervragen
Kamerleden zijn verbijsterd over de werkwijze van kippenslachters. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zegt niet te zullen rusten voor de misstanden zijn aangepakt. Ook de PvdA, SP en de PVV willen uitleg van minister Schippers van Volksgezondheid en gaan Kamervragen stellen. Die laatste twee partijen vinden dat de NVWA veel steviger moet optreden.
Geen gelijke monniken, gelijke kappen.
Waar het ene bedrijf wel een boete krijgt voor poep op kip, krijgt de ander daar een waarschuwing voor. Er is geen beleid waaruit blijkt waarvoor je een boete of een waarschuwing krijgt, zegt Beumer tegen Omroep Gelderland. "Geen gelijke monniken, gelijke kappen op deze manier."
Inspectie heeft leven gebeterd
De NVWA stelt in een reactie dat er al verbeteringen worden doorgevoerd. Toezicht en handhaving zijn fors aangescherpt, en daardoor is er nu al veel minder bezoedeld kippenvlees in de slachthuizen. Verder worden overtredingen nu vaker gelijk behandeld.
De inspectie benadrukt verder dat de pluimveesector zelf verantwoordelijk is voor de behandeling van het vlees, en de veiligheid en kwaliteit van de producten.