NOS Nieuws

Roos woedend over gebrek aan consequenties Oekraïne-referendum

"Het is schandalig. Premier Rutte heeft niets gedaan in Brussel om het ‘Nee’ van Nederland uit te dragen." Campagnevoerder voor het 'Nee'-kamp en tegenwoordig partijleider van Voor Nederland (VNL) Jan Roos is boos.

Het Nederlandse 'Nee' tegen het associatieverdrag met Oekraïne lijkt niets uit te halen. Diplomatieke bronnen in Brussel hebben de NOS laten weten dat het verdrag ondanks het referendum in Nederland niet wordt aangepast.

Roos verwijt Rutte dat hij niet genoeg zijn best doet in Brussel. "Rutte doet hier in Nederland een beetje kritisch over de EU, maar tekent in Brussel braaf bij het kruisje."

Kerst

Argumenten van de premier dat het tijd kost om andere lidstaten te overtuigen, maken weinig indruk op Roos. "De brexit kwam helemaal niet tussendoor. Rutte heeft 173 dagen gewacht met antwoord geven. Hij moest zo spoedig mogelijk zeggen wat hij met een 'ja' of 'nee' zou doen. Hij heeft ook nog die brexit afgewacht. Op een gegeven moment komt zelfs Kerst tussendoor, als je maar lang genoeg wacht."

Het zou fijn zijn als deze premier van VVD-huize duidelijkheid geeft, maar dat doet hij niet.

Jan Roos (VNL)

Roos ergert zich ook aan de opstelling van de Europese Unie. "In 2005 hebben we een referendum gehad over de grondwet. Die wilden we niet, maar die kwam er dus toch. Dit geeft heel duidelijk aan wat er aan de hand is met de Europese Unie. De EU trekt zich niets aan van de bevolking. En Mark Rutte ook niet. De VVD kan zich beter ‘Voor Brussel’ gaan noemen."

Campagne

Met die laatste woordspeling refereert Roos aan de naam van zijn eigen partij. Gaat Voor Nederland politiek garen proberen te spinnen bij de onduidelijke gevolgen van het referendum?

"Natuurlijk ga ik er politiek iets mee doen! Ik ben campagneleider geweest van GeenPeil. Wij hebben dit op de kaart gezet. Dit referendum is de reden dat ik de politiek in ben gegaan."

En daarmee lijkt de campagne voor de parlementsverkiezingen in maart ook voor Jan Roos nu echt begonnen. Zijn VNL richt daarbij vooral de pijlen op de VVD. "Ik ben een nieuwe politicus, maar wel een met een ruggengraat. Bij mij is nee ook echt nee. De VVD denkt dat nee ja betekent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl