Meer geweldsincidenten met asielzoekers
Het aantal meldingen van geweldsincidenten in en rond asielzoekerscentra is afgelopen half jaar behoorlijk gestegen. In de eerste zes maanden van 2016 kwamen er 502 meldingen bij de politie binnen. In heel 2015 waren dat er 377. Meestal ging het om mishandelingen zonder blijvend letsel en bedreigingen.
Uit cijfers die staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat opvangorganisatie COA nog veel meer meldingen van agressie en geweld heeft geregistreerd: 2803, waarvan 1252 meldingen van fysiek geweld. De meeste zaken werden dus niet bij de politie gemeld.
In totaal is er 813 keer aangifte gedaan voor zaken waar asielzoekers bij betrokken waren. Daarbij ging het behalve om geweld om zaken als diefstal, rijden onder invloed en vermoedens van mensenhandel.
Spanningen
Dijkhoff wijst erop dat de instroom in de azc's vorig jaar enorm is gestegen door de vluchtelingencrisis. Gemiddeld zaten er 43.000 mensen in de opvang. In noodopvanglocaties hield de privacy te wensen over en de wachttijden waren lang. Dat kan geleid hebben tot spanningen bij en tussen asielzoekers, schrijft Dijkhoff. "Het is met het geweld ongeveer net zo veel erger geworden als het drukker is geworden."
Meestal ging het om geweld tussen asielzoekers onderling en binnen de opvang. Rondom een azc is het volgens Dijkhoff niet onveiliger dan op andere plekken.
In 166 gevallen heeft een melding geleid tot een strafrechtelijk onderzoek door het OM. Van de geweldsmisdrijven ging het in 1 op de 6 gevallen om geweld tegen COA-medewerkers of politieagenten. Afgelopen half jaar werd er drie keer een strafrechtelijk onderzoek gestart vanwege een zedendelict.
Staatssecretaris Dijkhoff heeft dit jaar zestien keer een verblijfsvergunning geweigerd of ingetrokken omdat de asielzoeker veroordeeld is door de rechter. Twee mensen konden ook daadwerkelijk worden uitgezet.