NOS NieuwsAangepast

Stakingen bij ING België na ontslagronde

De vakbonden zijn niet te spreken over de nieuwe reorganisatieronde bij ING, waarbij in Nederland 2300 banen verloren gaan.

Vooral in België komt de aankondiging hard aan - daar verdwijnen meer arbeidsplaatsen dan in Nederland: 3500. De vakbonden hebben zich daar inmiddels teruggetrokken uit de gesprekken met ING. De bonden roepen het personeel van ING op om vandaag het werk neer te leggen en vrijdag te gaan staken.

In België wordt nu harder ingegrepen omdat ING daar achterloopt met digitalisering en bijbehorende reorganisaties. Zo zijn er momenteel nog 1200 ING-kantoren in het land, dat moeten er 600 worden. In Nederland zijn er anno 2016 nog maar 244 ING-kantoren.

Aandeelhouders

De Nederlandse bonden FNV, CNV en De Unie zijn milder dan hun Belgische evenknieën. Zij hebben echter wel kritiek op het feit dat de reorganisatie vooral bedoeld is om aandeelhouders van de bank tevreden te stellen. "Dit is een rationele en sterk strategisch gedreven reorganisatie", aldus CNV-bestuurder Ike Wiersinga. "Maar het werken bij en met een bank draait ook om vertrouwen en emotie. Of de klanten hier beter van worden is nog maar de vraag en voor de medewerkers is het al helemaal niet goed."

"Kostenreductie staat op nummer een", zegt ook Reinier Castelein van De Unie. "En aandeelhouders gaan voor."

'ING is een slachtbank'

De vakbonden vrezen dat de plannen van ING een opmaat zijn naar meer ontslagen bij andere banken. Zo ging dat enkele jaren geleden ook, toen ABN Amro, ING en Rabobank kort na elkaar aankondigden te gaan reorganiseren.

Wiersinga: "De reorganisaties in de financiële sector buitelen over elkaar heen. Het maakt de mensen boos en onzeker. De kans op een grote reorganisatie in de bankensector is inmiddels groter dan op een aardbeving in Groningen."

Noodzakelijk

Toch zien de vakbonden dat de ingreep van ING op lange termijn noodzakelijk is. "Topman Ralph Hamers zegt terecht dat je het dak moet repareren als de zon schijnt. En dat je verder moet digitaliseren om klaar te zijn voor de toekomst", aldus FNV-bestuurder Gerard van Hees. "ING investeert nu 800 miljoen euro, waardoor er banen kunnen verdwijnen. In die zin is het een wrange investering."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl