NOS NieuwsAangepast

India ratificeert klimaatakkoord van Parijs

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

India heeft het Parijse klimaatakkoord geratificeerd. Een belangrijke stap, omdat het nu nog slechts een formaliteit is voordat het akkoord formeel van kracht wordt. De laatste stap wordt komende week gezet, als ook Europese lidstaten hun ratificatie bij de VN kunnen indienen.

In december vorig jaar werd in Parijs afgesproken dat het klimaatakkoord van kracht wordt als ten minste 55 landen, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 55 procent van de wereldwijde uitstoot, het hebben geratificeerd.

Snel

Als het Parijse akkoord dus nu al binnen een jaar van kracht wordt, is dat ongekend snel. Bij het vorige klimaatakkoord, het Verdrag van Kyoto, zou het zeven jaar duren voordat voldoende landen het hadden geratificeerd. Bovendien trokken verschillende landen zich toen gaandeweg weer terug en weigerden hun handtekening te zetten.

Door de ratificatie van India vandaag staat de teller volgens de VN inmiddels op bijna 52 procent van de wereldwijde uitstoot. Maar omdat afgelopen vrijdag de EU-ministers het mogelijk maakten dat EU-lidstaten het akkoord gaan ratificeren, wordt de 55 procent komende week zeker gehaald.

Dinsdag aanstaande

Normaal gesproken worden internationale verdragen in Europa pas van kracht, als eerst nationale parlementen ze goedkeuren en daarna het Europese Parlement het verdrag ratificeert. Voor deze ene keer is die volgorde omgedraaid.

Het Europese Parlement zal nu aanstaande dinsdag formeel instemmen met het verdrag, in aanwezigheid van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Meteen daarna kunnen afzonderlijke lidstaten die al eerder het klimaatverdrag ratificeerden, hun handtekening bij de VN gaan indienen. Onder die landen zijn Duitsland en Frankrijk en daarmee wordt de vereiste 55 procent gehaald.

Gandhi

India verklaarde de ratificatie speciaal vandaag te willen laten plaatsvinden, omdat het ook de geboortedag is van Mahatma Gandhi, de voorvechter van India's onafhankelijkheid. India is de op twee na grootste uitstoter van de wereld. De Verenigde Staten en China stoten de meeste broeikasgassen uit, zij stemden afgelopen maand al in met het akkoord.

De Amerikaanse president Obama verwelkomde de Indiase ratificatie in een tweet. Hij stelde dat de Indiase premier Narendra Modi en z'n land de nalatenschap van Ghandi hiermee hoog houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl