De Britse premier May tijdens het congres van de Conservatieven
NOS NieuwsAangepast

Britse premier May: we gaan Noren en Zwitsers niet achterna

"Brexit betekent brexit en we gaan er een succes van maken." Met die woorden sloot de Britse premier Theresa May vanmiddag haar speech af op het congres van haar partij in Birmingham.

In de toespraak op het partijcongres van de Conservatieven legde May uit op welke manier de Britten uit de EU gaan treden. Er komt geen model zoals Zwitserland en Noorwegen hebben met de EU, waarbij het land geen lid is van de Europese Unie, maar zich wel aan een groot deel van de regels houdt. Er is volgens May dan ook geen keuze tussen een 'zachte' en een 'harde' brexit.

Groot-Brittannië zal niet deels lid blijven van de EU, maar ook zullen niet alle banden worden doorgesneden, sprak May. "Het wordt een afspraak tussen een onafhankelijk en soeverein Groot-Brittannië en de EU."

In een interview met de BBC liet de premier vandaag al weten dat ze voor eind maart de artikel 50-procedure in gang zal zetten. Door dat artikel, uit het verdrag van Lissabon, kunnen lidstaten de Europese Unie verlaten. Dat proces duurt daarna zo'n twee jaar. Maar volgens correspondent Tim de Wit kan het nog wel een paar jaar langer duren voordat de relatie tussen de EU en Groot-Brittannië helemaal duidelijk is.

Duidelijkheid

Donald Tusk heeft al laten weten blij te zijn met de aankondiging van May. "Het brengt welkome duidelijkheid over de start van de brexit-onderhandelingen," twitterde de EU-president.

De Britse minister die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de brexit, David Davis, riep EU-lidstaten op het congres op om geen wrok te koesteren tegen de Britten. "We moeten aan beide kanten van het kanaal de verleiding weerstaan om elkaar te beledigen en goedkope koppen te scoren in de krant. De onderhandelingen zijn daar te belangrijk voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl