Eerder protest van aanhangers van de Oromia-rebellen
NOS NieuwsAangepast

Ethiopië bevestigt meer dan 50 doden bij anti-regeringsprotest

Ethiopië heeft bevestigd dat er vandaag bij een protest tegen de regering meer dan vijftig doden zijn gevallen. Eerder sprak de regering nog van "enkele doden".

Het protest was in de Oromia-regio, zo'n 40 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Addis Abeba. Duizenden mensen hadden zich verzameld in de plaats Bishoftu ter gelegenheid van het religieuze dankfeest Irreecha. De aanwezigen riepen leuzen waarin ze vroegen om gerechtigheid en vrijheid, en wisten zo de officiële, regeringsgezinde feesttoespraken te verstoren.

Volgens getuigen ontstond de chaos toen de politie traangas en rubber kogels gebruikte. De slachtoffers zouden in het gedrang om het leven zijn gekomen. De regionale regering ontkent dat traangas en rubber kogels zijn ingezet. De paniek zou door kwaadwillende betogers zijn veroorzaakt.

Conflict

Het is al zeker twee jaar onrustig in Oromia. Een ruzie over landeigendom, waarbij de staat zich land wilde toe-eigenen om de hoofdstad uit te breiden, is uitgelopen op een slepend conflict tussen de overheid en de Oromia-rebellen. Daarbij zijn al honderden doden gevallen.

Ethiopië is een eenpartijstaat, die met harde hand wordt geregeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl