Jean-Paul van Gastel
NOS VoetbalAangepast

Van Gastel geniet van de jongens die hij zag opgroeien

Jean-Paul van Gastel weet als een van de weinigen wat het is om de kampioensschaal namens Feyenoord in de lucht te steken. Want dat deed hij bij de laatste landstitel van Feyenoord in 1999. De aanvoerder van toen is tegenwoordig assistent-trainer in De Kuip, bij de ploeg die zo daverend is begonnen.

Van Gastel weet hoe een volle Coolsingel eruitziet

Zondag is zeker voor hem een beladen duel. Tegenstander is dan Willem II, de ploeg waarvoor Van Gastel jarenlang speelde voordat hij naar Feyenoord vertrok. Feyenoord leed deze week de eerste nederlaag van het seizoen, in de Europa League tegen Fenerbahçe. In de eredivisie hebben de Rotterdammers alles nog gewonnen.

Veel te vroeg

Maar Van Gastel weigert het woord kampioenschap in de mond te nemen. "Daar is het veel te vroeg voor." Wel ziet hij parallellen met de ploeg die in 1999 bovenaan eindigde. "Wij moesten altijd honderd procent geven. Dat moet deze ploeg ook. Daarin zit meteen ook een grote valkuil. Soms denkt deze groep met minder dan honderd procent toch een wedstrijd te kunnen winnen."

Jean-Paul van Gastel (r) in 1999 met de schaal

Van Gastel loopt met enkele tussenpozen nu al bijna vijftien jaar rond bij Feyenoord als (jeugd-)trainer. "Sommige jongens heb ik al getraind toen ze nog klein waren. Je ziet ze opgroeien, trouwen en kinderen krijgen. Dat vind ik geweldig."

Op eigen benen

Ooit wil Van Gastel hoofdtrainer worden. "Maar nu vind ik dit werk nog veel te leuk. Ik analyseer, bestudeer tegenstanders, doe veldtrainingen en ben een klankbord voor de hoofdtrainer. Als ik de tijd daar rijp voor acht, wil ik op eigen benen staan. Zover is het nog niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl