NOS NieuwsAangepast

Van Vollenhoven niet verbaasd over houding Rusland in MH17-onderzoek

Oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven lijkt niet verbaasd dat Rusland alle betrokkenheid bij de raketaanval op vlucht MH17 blijft ontkennen.

Van Vollenhoven heeft jarenlang onderzoek gedaan naar grote ongelukken en rampen in Nederland. Op basis van die ervaring stuurde hij een tweet over het MH17-onderzoek.

Eerder vandaag zei een woordvoerder van de Russische president Poetin opnieuw dat Rusland niets met de aanval te maken heeft en dat het onderzoek naar de daders bevooroordeeld en speculatief is.

"Het onderzoek wees vanaf het begin met de beschuldigende vinger naar Rusland. Slechts enkele minuten na de ramp is er in sommige landen op officieel niveau gezegd dat Rusland schuldig is", zei woordvoerder Peskov in een interview met de Russische staatstelevisie.

Kritiek

Vanuit Nederland is er veel kritiek op de houding van Rusland na het uitkomen van de onderzoeksresultaten van het JIT, afgelopen woensdag. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de Russische ambassadeur in Den Haag ontboden. Koenders deed dit om aan te geven dat dergelijke ongefundeerde kritiek onacceptabel is en dat de integriteit van de onderzoekers niet ter discussie mag worden gesteld.

Van Vollenhoven is verbaasd over de ophef over de opstelling van Rusland. In een tweet merkt hij op:

Het internationale onderzoeksteam kwam deze week naar buiten met de eerste conclusies uit het onderzoek. Een belangrijke constatering was dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket die vanuit Rusland naar Oost-Oekraïne was gebracht. Het wapen is afgeschoten vanaf een veld bij het Oekraïense plaatsje Pervomajsk, dat ten tijde van de ramp in handen was van pro-Russische rebellen. De lanceerinstallatie is daarna weer teruggebracht naar Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl