Getroffen hulpkonvooi Aleppo
NOS NieuwsAangepast

VN onderzoekt aanval op Syrisch hulpkonvooi

De Verenigde Naties stellen een onderzoek in naar een aanval op een hulpkonvooi in de buurt van de Syrische stad Aleppo, anderhalve week geleden. Daarbij kwamen zeker twintig mensen om het leven. Het Westen vermoedt dat Syrië en zijn bondgenoot Rusland erachter zitten.

De aanval op het konvooi maakte een einde aan de wapenstilstand in Syrië. Het konvooi had dekens, medicijnen en voedsel bij zich voor 78.000 mensen.

Een woordvoerder van de VN zegt dat alle partijen met het onderzoek moeten meewerken. "En daarna kijken we welke stappen er verder worden genomen."

Volgens de Britse krant The Guardian bereiken veel hulpkonvooien uiteindelijk niet hun bestemming. Meer dan 80 procent van de VN-hulpkonvooien werd deze maand tegengehouden of vertraagd.

Contact 'aan de beademing'

De Amerikaanse minister Kerry en zijn Russische collega Lavrov hebben gebeld over Russische luchtaanvallen op Aleppo. In het oosten van de stad is door de bombardementen geen water en geen stroom. Kerry wil dat de aanvallen stoppen, maar Rusland weigert. Volgens Lavrov moet eerst terreurnetwerk Fatah Al-Sham (tot deze zomer Al-Nusra) worden bestreden.

De VS dreigt de gesprekken met Rusland over Syrië te staken, maar een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat het contact nog "aan de beademing ligt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl